Weeronline
Weeronline
  Sneeuw in Limburg

  In Limburg sneeuw, lokaal wit door sneeuw uit mist

  Aangemaakt: 22 jan 2020, 11:09 uur

  In delen van Limburg was het woensdagochtend wit. Deze lichte sneeuw werd veroorzaakt door uitsneeuwende mist. Het is de eerste keer deze winter dat de wereld ergens in Nederland wit kleurde door sneeuwval.

  Uitsneeuwende mist ontstaat wanneer mistdruppels in een dik mistveld bevriezen en veranderen in sneeuwvlokken. Hoe langer een mistlaag al bestaat en hoe kouder het is, des te groter de kans dat de mistdruppels veranderen in sneeuwvlokken. De mistlaag was dinsdag al aanwezig met ook de lokale ijsdag in het Limburgse Ell. Daar kwam de temperatuur niet boven de -0,1 graden uit.

  Ook luchtvervuiling speelde een rol. Doordat het al een paar dagen nauwelijks waait is de luchtvervuiling relatief hoog. Er waren veel stofdeeltjes in de lucht waar waterdamp zich bij temperaturen onder nul in de vorm van ijskristallen op kon afzetten. Hoe meer stofdeeltjes hoe meer ijskristallen aanwezig zijn in een mistlaag en hoe groter de kans dat ze botsen met elkaar en uitgroeien tot sneeuwvlokken die vallen.

  Primeur voor Limburg: eerste keer wit door sneeuw in Nederland deze winter

  Het zijn niet de eerste sneeuwvlokken van dit winterhalfjaar. In november viel lokaal in het zuiden van Limburg al wat natte sneeuw. Hier bleeft echter niets van liggen. Het is dus wel de eerste keer deze winter dat het ergens in Nederland wit kleurt van de sneeuw.

  In het vorige winterseizoen bleef sneeuw op 16 december voor de eerste keer liggen. In het hele land viel in de nacht en ochtend 1-4 cm sneeuw. Daarmee was er genoeg sneeuw voor een sneeuwballengevecht of een sneeuwpop. Op een enkele plek kon ook de slee gebruikt worden. In de loop van de dag dooide de sneeuw op de meeste plaatsen weg.

  Sneeuwdagen steeds zeldzamer

  De afgelopen decennia is het gemiddeld aantal dagen per jaar waarop het sneeuwt in Nederland sterk afgenomen. Doordat het klimaat opwarmt zijn veel dagen waarop het vroeger zou hebben gesneeuwd veranderd in regendagen. Gemiddeld over de periode 1951-1980 kwam het in De Bilt nog tot 33 sneeuwdagen per jaar, terwijl dit aantal inmiddels is afgenomen naar slechts 20 sneeuwdagen.

  Een sneeuwdag is gedefinieerd als een dag waarop sneeuwvlokken zijn waargenomen, ongeacht de hoeveelheid vlokken en ongeacht of de sneeuw blijft liggen.

  Is er nog meer sneeuw op komst? Lees het in het actuele weerbericht.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline