Weeronline
Weeronline

  Teruglezen: gladheid en sneeuwbeelden

  Aangemaakt: 16 dec 2018, 13:11 uur

  Winterse omstandigheden hebben op veel plaatsen overlast veroorzaakt. Er viel sneeuw en regionaal ook ijzel. In Limburg en in het noordoosten werd op sommige plaatsen 4 centimeter sneeuw gemeten.Naast overlast gaf de sneeuw ook veel plezier. Zeker bij kinderen!

  Van zaterdagavond tot zondagochtend trok langzaam een neerslagzone over het land. Op veel plaatsen begon de neerslag als ijsregen en ging over in sneeuw. Daarna volgde regionaal nog lichte ijzel. In Limburg en in het noordoosten werd het sneeuwdek lokaal 4 centimeter dik. In het hele land gold code geel voor gladheid en er werd volop gestrooid.

  Hieronder vind je het live blog:

  13:10 Hadden we dit maar tijdens Kerst

  12:05 In het uiterste oosten en noordoosten valt lokaal nog een vlokje sneeuw. Verder is het in grote delen van het land mistig boven het smeltende sneeuwdek. In Groningen, Drenthe, Overijssel en grote delen van Friesland vriest het nog licht. In Zeeland is het al 4 graden. Voor heel Nederland, behalve de drie westelijke kustprovincies geldt nog een waarschuwing, code geel, vanwege regionale gladheid. De dooi wint vanmiddag steeds meer terrein en zal de gladheid ook in de rest van het land laten afnemen. Hiermee sluiten we dit live blog.

  Temperatuurkaart 12:00 uur

  11:50 Waarschuwing (code geel) voor gladheid is voor Noord- en Zuid-Holland ingetrokken.

  11:17 Ook in Doorn ligt een mooi laagje sneeuw.

  Foto: Betty Hoogenraad de Jong

  11:10 Boven de smeltende sneeuw is het mistig geworden, vooral in het westen en midden van het land. Met minder dan 1000 meter zicht is sprake van mist. Bij minder dan 200 meter zicht spreken we over dichte mist. Dit laatste is nu het geval op Schiphol met 199 meter.

  Zichtwaarden in meters om 11:10 uur

  10:55 Sinds zaterdagavond heeft Rijkswaterstaat de eerste grote landelijke strooiactie van dit winterseizoen uitgevoerd tegen de gladheid op de wegen. In het midden, noorden en oosten kan het tegen het eind van de ochtend nog glad zijn. Het strooien gaat daar nog even door, meldde een woordvoerder van de organisatie.

  Rijkswaterstaat registreerde 25 ongevallen op de rijkswegen die zijn gerelateerd aan de gladheid, vooral in het westen van het land. Het ging veelal om eenzijdige ongevallen.

  Honderden strooiwagens hebben inmiddels 9 miljoen kilo zout uitgestrooid. De dooi is ingezet en trekt langzaam van het zuidwesten naar het noordoosten van het land. Ten noordoosten van de lijn Harlingen – Dronten – Arnhem vriest het nog.

  Bron: ANP/Weeronline

  10:30 De vorst beperkt zich inmiddels tot Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, de Noordoostpolder en de Achterhoek.

  Temperatuurkaart van 10:30 uur

  9:52 In Noord- en Oost-Nederland ligt de temperatuur van het wegdek nog ruim onder het vriespunt en wordt op verschillende plaatsen nog gestrooid.

  Kaart via rijkswaterstaatstrooit.nl

  9:37 Ook in Midden-Nederland kan nog worden gespeeld met een dun laagje sneeuw:

  Sneeuwpret in Houten

  9:34 Niet alleen in Limburg, maar ook in het (uiterste) noordoosten van ons land regionaal 4 centimeter sneeuw:

  9:25 Nog meer kinderpret:

  9:20 Lichte vorst nog in het noorden en oosten. In het zuidwesten overtuigende dooi.

  Temperatuurkaart 9:20 uur

  9:10 Vooral in het oosten valt nu regionaal motregen met ijzel en kunnen wegen spekglad zijn en/of worden. In het westen en zuidwesten is het regionaal mistig.

  Radarbeeld 9:10 uur

  8:22 Een fraaie winterse sfeerfoto uit de hoofdstad:

  Sneeuw in Amsterdam

  8:15 De eerste kinderen zijn al buiten:

  Sneeuwpret in Woudenberg

  8:10 Waarschuwing (code geel) in Zeeland is ingetrokken. In de rest van het land geldt nog wel code geel voor gladheid door sneeuw, ijzel of  sneeuwresten.

  8:01 In Brabant werd 3 centimeter gemeten:

  7:45 In Houten ligt slechts 1 centimeter sneeuw met bevroren regen/ijzel eroverheen. In Amsterdam lag aan het einde van de nacht 2 centimeter.

  Amsterdam

  Houten

  7:33 De sneeuw en de gladheid heeft voor ongelukken gezorgd. Zo waren er aanrijdingen op de A4 ter hoogte van Rijswijk, op de A12 bij Nootdorp en op de A27 bij Houten. Bij het ongeluk op de A4 viel een gewonde.

  In Ter Aar en Boskoop kwamen auto’s in de sloot terecht. De bestuurders kwamen met de schrik vrij. Ook in het Noord-Hollandse Breezand schoof een auto een sloot in. De bestuurder van deze auto werd echter niet aangetroffen

  De sneeuwbuien begonnen halverwege de avond en zorgden voor veel gladheid. De sneeuwbuien trekken via het noorden Nederland uit. Rijkswaterstaat heeft op veel plaatsen strooiwagens de weg op gestuurd. (Bron: ANP)

  7:30 De sneeuwzone trekt naar het noordoosten weg. Op andere plekken valt lichte neerslag in vloeibare vorm: motregen en lichte ijzel.

  In het noordoosten valt nog sneeuw. Bij lichte radarsignalen op andere plekken in het land valt motregen en lichte ijzel.

  7:20 Code geel voor gladheid geldt nog voor het hele land. In Zeeland dooit het 2-3 graden en is slechts nog sprake van zeer lokale gladheid. Ook dit zal snel verdwijnen.

  Voor je warmste winter outfits shop je nu mét korting bij bonprix dankzij deze speciale kortingscodes!

  Foto: Matthijs van der Linden

  Door: Johnny Willemsen