Warm voorjaar kan leiden tot vroege muggenpiek

26 mei 2020, 13:57

Actueel
ANP-346750929-1-1240x600
ANP-346750929-1-1240x600
ANP-346750929-1-1240x600

Het warme weer brengt veel goede dingen met zich mee, maar jammer genoeg zullen we ook weer nachten wakker gaan liggen door het gezoem van muggen in onze slaapkamers. Het warme weer van het afgelopen voorjaar kan leiden tot een vroege muggenpiek.

Toch hebben de insecten ook problemen door het warme weer. Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes af te zetten, en om zich te kunnen ontwikkelen van larve tot mug. Door de droogte van de afgelopen maanden is er nu weinig stilstaand water. De beestjes gedijen het best bij warm en broeierig weer, omdat er dan voldoende water beschikbaar is. De warmte zorgt ervoor dat de insecten sneller groeien en zich beter kunnen voortplanten.

Muggen komen eigenlijk het hele jaar door voor, maar de overlast lijkt groter in de zomer omdat we dan meer buiten komen, de ramen vaker open hebben en we ons lichaam minder bedekken. Wel schrijft NatureToday dat de huissteekmug in winterslaap gaat zodra de daglichtperiode korter is dan 12 uur. Dat gebeurt rond eind september. Daarbij speelt ook de temperatuur een rol.

Normaal vindt een muggenpiek pas plaats eind juni. Het blijft voorlopig warm en droog, dus plekken met stilstaand water zoals slootjes blijven een broeinest voor muggen. Zodra er buien komen overdrijven kan dat een ware muggenexplosie betekenen.

Lees ook de meest uitgebreide weersverwachting van Nederland.

Foto: ANP

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven