Vaker ernstige droogte door klimaatverandering

26 mei 2020, 08:48

Droogte
ANP-droogte-binnenland-neemt-toe-door-klimaatverandering-verkleind-1280x600
ANP-droogte-binnenland-neemt-toe-door-klimaatverandering-verkleind-1280x600
ANP-droogte-binnenland-neemt-toe-door-klimaatverandering-verkleind-1280x600

Door klimaatverandering krijgt het binnenland vaker met ernstige droogte te maken dan vroeger, dat melden het KNMI en de Universiteit van Utrecht op basis van onderzoek. Het verschil in droogte tussen het binnenland en de kust neemt toe en uit het onderzoek blijkt ook dat zomers zoals die in 2018 nu vaker voorkomen dan rond 1950.

Door klimaatverandering neemt het verschil in droogte tussen de kust en het binnenland toe. Het zuiden, midden en oosten zullen in de toekomst vaker met ernstige droogte te maken krijgen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat de de toename van de hoeveelheid neerslag in de kustregio’s sterker is dan in het binnenland. Bovendien neemt de hoeveelheid zon in het binnenland meer toe dan aan de kust. In combinatie met hogere temperaturen door klimaatverandering levert dat in het binnenland meer verdamping op.

Droogte zomer 2018 voorbode van klimaatverandering

De zomer van 2018 kenmerkte zich door veel droge, warme en zonnige dagen. Zo was juli recordzonnig en de zomer als geheel was de warmste in 300 jaar. Meer daarover lees je in ons uitgebreide weeroverzicht van de zomer van 2018.

De zomer van 2018 is mogelijk een inkijkje in wat ons te wachten staat in de toekomst. Volgens de onderzoekers valt in het kustgebied van Nederland nog wel genoeg neerslag, maar net als in 2018 is de droogte in het binnenland veel heviger. “We vinden een duidelijke trend naar meer van dit soort droogtes in het binnenland van Nederland.” Volgens de studie kan minstens de helft van de waargenomen temperatuurstijging toegeschreven worden aan de uitstoot van broeikasgassen.

In ons uitgebreide weerbericht Nederland lees je of er eindelijk wat regen aan komt die de droogte kan verzachten.

Foto: ANP

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven