Dit waren de droogste jaren in Nederland

05 augustus 2022, 15:00

Droogte op de Hoge Veluwe. Foto: Adobe Stock / HildaWeges

Er is officieel sprake van een watertekort in ons land en ook de komende tijd staat er vooralsnog nauwelijks tot geen neerslag op het programma. Het is niet de eerste keer dat Nederland te kampen heeft met extreme droogte. In dit artikel lees jij welke jaren het droogst verliepen in Nederland.

Extreme droogte komt de laatste jaren steeds vaker voor. Slechts 4 jaar geleden hadden we in Nederland te maken met een zeer droge periode. Het jaar 2018 staat op nummer vijf van de droogste jaren ooit gemeten, op basis van de ranglijst met het maximale neerslagtekorten in een jaar. In juli, de maand waarin normaal gesproken regelmatig wat regenbuien vallen, viel bijna geen neerslag en bleef de zon onophoudelijk schijnen. Ook de andere zomermaanden verliepen extreem droog en ronduit zonnig. Dit was voor menig vakantieganger misschien optimaal, maar aan het einde van de zomer resulteerde dit in een neerslagtekort van ruim 300 mm.

Recordjaar 1976

Het droogste jaar dat Nederland kent stamt uit 1976. Dit jaar staat in de boeken als een recordjaar en was zo droog dat het extreme gevolgen had voor de agrarische sector en de natuur. Langdurige hittegolven zorgden ervoor dat het neerslagtekort eind augustus opliep naar maar liefst 361 mm. Hierdoor waren er dit jaar dan ook extreem veel bosbranden in het land. Ook hadden veel diersoorten het moeilijk, vooral veel vissoorten overleefde deze zomer niet.

De top 5 droogste jaren ooit gemeten in Nederland.
De top 5 droogste jaren ooit gemeten in Nederland.

Naast 1976 en 2018 zijn er nog een aantal andere jaren in de 20e eeuw die extreem droog verliepen. Dit kwam onder andere omdat het warmer was en een stuk droger. In een gemiddeld jaar hebben we over het algemeen te maken met een neerslagtekort van ruim 100 millimeter in de zomermaanden. Opvallend is dat wij de laatste jaren vaker te maken hebben gehad met droogte. Zo hebben we sinds 2017 nu inmiddels vier jaren gehad met periodes van extreme droogte in zes jaar tijd.

In 2017 was in juni overigens ook sprake van droogteproblemen en lage rivierstanden. Het begon toen echter bij de overgang naar juli te regenen, waardoor uiteindelijk niet een bijzonder groot neerslagtekort ontstond.. In het voorjaar en in juni zijn gewassen echter nog minder goed geworteld, waardoor al bij een kleiner tekort problemen kunnen ontstaan.

Droogte afgelopen 6 jaar.
Droogte afgelopen 6 jaar.

We zitten op dit moment gelukkig nog aardig ver weg van het recordjaar 1976. Toch zitten we wel al boven de 5% droogste jaren ooit gemeten. Hoeveel droger het nog gaat worden en of er meer maatregelen nodig zijn ligt volledig aan het weerbeeld in onze omgeving. De komende tijd wordt er nauwelijks neerslag verwacht en gaan de temperaturen weer flink oplopen. Een einde van de droogte lijkt voorlopig dus nog zeker niet in zicht. Daarmee komt een neerslagtekort zoals in 2018 wel in beeld. Bovendien kampen we dit jaar met extreem lage rivierwaterstanden, doordat het ook in het stroomgebied van de grote rivieren lange tijd niet geregend heeft en er weinig smeltwater is.

Author Image

Berend van Straaten

Assistent-meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black