Koud wintersportweer met regionaal sneeuwval

24 januari 2023, 14:00

Wintersport
Wolkenstein (Italië). Beeld: Feratel

De komende dagen is er ruimte voor de zon in de Alpen afgewisseld met wolkenvelden. In het Italiaanse Piëmont en rondom het zuidoosten van Oostenrijk valt dinsdag en woensdag sneeuw. Daarna wordt het droger maar stroomt ook koudere lucht de Alpen binnen. Hoe het weer precies gaat verlopen de komende dagen lees je in dit wintersportbericht.  

De zon schijnt dinsdag op de meeste plaatsen in de Alpen, afgewisseld met wolkenvelden. Niet overal schijnt de zon. Zo valt in de noordoostelijke Italiaanse Alpen op de grens van Veneto en Trentino, Karinthië en de Piëmont regio van tijd tot tijd sneeuw. Met een sneeuwvalgrens tussen de 600 en 850 meter sneeuwt het tot in de meeste lagergelegen dalen. Wel lopen de temperaturen in de dalen op naar enkele graden boven het vriespunt.  

De meeste sneeuw wordt in Piëmont verwacht waar het tot en met woensdag geregeld flink kan doorsneeuwen. In totaal wordt hier de komende twee dagen 20 tot lokaal 40 centimeter sneeuw verwacht. In Karinthië en het noordoosten van Italië wordt het woensdag al droog en valt met 1 tot 10 centimeter minder sneeuw. Toch is hier aan sneeuw geen gebrek. De afgelopen dagen viel in deze regio 20 tot lokaal 50 centimeter verse sneeuw. 

In Obertauern (Oostenrijk) sneeuwt het op dinsdag. Beeld: Feratel
In Obertauern (Oostenrijk) sneeuwt het op dinsdag. Beeld: Feratel

Op woensdag is er met name binnenin het alpengebied ruimte voor de zon. Wel begint de dag in veel dalen met laaghangende bewolking die in de loop van de dag grotendeels zal oplossen. Vooral aan de randen van de Alpen kan deze bewolking hardnekkig zijn en zelfs helemaal niet oplossen. Verder blijft het overal droog, met uitzondering dus van de Piëmont regio. 

Qua temperaturen zal woensdag een prima wintersportdag zijn. In de lagergelegen dalen liggen de temperaturen overdag rond of iets boven het vriespunt. Op 1500 meter hoogte vriest het 3 graden, met uitzondering van de noordkant waar de temperaturen oplopen naar zo'n +2 graden. 

Koudere lucht is onderweg met sneeuw in het oosten

Vanaf donderdag gaat koudere lucht de Alpen bereiken met een oostelijke wind. Met uitzondering van Noord-Italië liggen de temperaturen overdag op 1500 meter tussen de –5 en –8 graden. In Noord-Italië is het dankzij een warme föhnwind juist relatief zacht met temperaturen op 1500 meter iets boven het vriespunt. Hier schijnt, net als in de Franse Alpen, de zon.  

Elders is het in de Alpen overwegend bewolkt en in Zwitserland waait op de toppen een krachtige wind. Aan de noordkant van de Alpen valt in de bergen een lokale sneeuwbui. In de loop van de dag en in de nacht naar vrijdag neemt het aantal sneeuwbuien aan de noordkant en rondom Salzburg toe. 

Deze sneeuwbuien blijven vrijdag aanhouden. De sneeuw valt tot in de lagergelegen dalen waar het overdag ook onder het vriespunt blijft. In totaal wordt 5 tot 15 centimeter sneeuw verwacht met het zwaartepunt rondom Salzburg. Daarnaast is het nog altijd koud met temperaturen op 1500 meter tussen de –7 tot –9 graden. Doordat de wind in de Oostenrijkse bergen flink gaat toenemen zal het extra koud aanvoelen.

Meer over de gevoelstemperatuur op de piste is te vinden in dit artikel.

De zon zal vrijdag voornamelijk te zien zijn in de Franse en Noord-Italiaanse Alpen. Daarnaast blijft het in de Italiaanse Alpen relatief zacht met temperaturen die op 1500 meter hoogte rond de +2 graden uit zullen komen.  

In het weekend minder koud

In de loop van zaterdag neemt de neerslagintensiteit in het noordoosten af. Wel blijft het overwegend bewolkt waarbij de zon vooral in de Franse en Noord-Italiaanse Alpen te zien zal zijn. Vanaf zondag gaan de scherpe randjes van het koude weer eraf. Op de wegen richting de Alpen via Duitsland en Frankrijk worden dit weekend geen zware omstandigheden verwacht. Wel kan met name in Duitsland een lokale sneeuwbui vallen. Na het weekend neemt de kans op sneeuwval vanuit het noorden toe. Hierbij kan potentieel veel sneeuw vallen aan de noordkant. Wil je alvast het wintersportweer in jouw plaats weten? Check dan de verwachting voor jouw plaats via de wintersportpagina:

Winterweer in omliggende middelgebergtes

In de middelgebergtes om ons heen is het volop winterweer. Zo ligt in Winterberg en in de Ardennen op dit moment tussen de 10 tot 20 centimeter sneeuw. Ook in de Vogezen zijn de liften weer opengegaan dankzij de sneeuwval. De komende dagen blijft het in deze regio's ook overdag vriezen. Daarnaast neemt vanaf woensdagmiddag de kans op sneeuw toe in deze regio's, al wordt meer dan enkele centimeters niet verwacht.

Grijs winterweer in Winterberg op dinsdagochtend. Beeld: Feratel
Grijs winterweer in Winterberg op dinsdagochtend. Beeld: Feratel

Ben jij een echte sneeuwfan? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte.

Maarten Minkman

Maarten Minkman

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven