Weekverwachting: droog en fris lenteweer

21 mei 2023, 19:10

zon kanaal Silvester van Meijgaarden

Na een vrij warm weekend, gaat de temperatuur in Nederland en omgeving opnieuw omlaag. Woensdag en vrijdag worden waarschijnlijk de meest frisse dagen van deze week. Wat het weerbeeld hierbij brengt lees je in deze weekverwachting.

Maandag: tijdelijk buien

Zowel in de nacht naar maandag als maandag overdag vallen op grote schaal een paar buien, soms met onweer en veel neerslag. Het zwaartepunt van de buien lijkt te vallen boven het noorden en oosten van ons land.

Gedurende de namiddag en maandagavond verplaatsen de buien zich steeds verder oostwaarts richting Duitsland en gaan droge perioden overheersen. De middagtemperatuur kan landinwaarts nog stijgen naar ruim 24 graden wanneer de zon doorbreekt, maar ligt tijdens buien tussen 15 en 18 graden. De wind gaat uit een noordelijke richting waaien en blaast geleidelijk minder warme lucht over ons land uit. Daardoor koelt het tijdens de avonduren vanuit het noorden vrij snel af. Rond zonsondergang is het dan nog maar 12 tot 14 graden.

Vanaf dinsdag: droog met vrij lage temperaturen

Vanaf dinsdag breekt een fraaie periode met lenteweer aan. Op de meeste dagen is er veel ruimte voor de zon, met name boven land ontstaan rond het warmste moment van de dag ook stapelwolken. Soms kunnen die wolken zich wat meer uitsmeren, waardoor het beeld enigszins grijs oogt. Op een lokaal buitje na blijft het verder droog. Wel wordt met een wind uit overwegend noordelijke richtingen relatief frisse lucht aangevoerd.

Dagelijks schommelt de middagtemperatuur tussen 14 graden in het noordelijk kustgebied en vlak aan zee tot 17 of 18 graden dieper landinwaarts. Dat is vrij aangenaam, maar wel duidelijk beneden gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Normaal hebben we in deze tijd al gauw temperaturen omstreeks 20 graden. Ook de nachten worden vrij koud met later in de week minima tussen 4 en 7 graden.

Ook richting Pinksteren rustig weer

Richting het eind van de week en komend weekend verandert er maar weinig aan het heersende voorjaarsweer. Vrijdag is het wel fris met 13 tot 16 graden. De zon krijgt daarbij geleidelijk steeds meer ruimte en dat komt het weerbeeld natuurlijk ten goede. Vergeet je dan niet in te smeren? De zon schijnt dan tussen 12:00 en 16:00 uur namelijk met zonkracht 6 tot 7. Je kan dan al in 15 tot 30 minuten verbranden.

Pinksteren, mix van zon en wolken.
Pinksteren, mix van zon en wolken.

Een lang pinksterweekend volgt en daarin lijkt de temperatuur langzaam in de lift te stappen. De kans op maxima rond 20 graden neemt in het zuiden in ieder geval toe, mogelijk gebeurt dat ook in het midden en oosten van ons land. De wind blijft echter veelal noord tot noordoostelijk en daarmee wordt het niet echt warm. De neerslagkansen blijven verder klein en de zon doet vaak goede zaken.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black