Weekverwachting: weersverandering richting Koningsdag?

21 april 2024, 19:15

Weekverwachting
Kunnen we rekenen op aangenaam voorjaarsweer op Koningsdag? Foto: Gieny Westra

Lekker terrasweer is deze dagen ver te zoeken en in het begin van de nieuwe week lijkt het zeker niet beter te worden. Toch lijkt er richting het weekend weleens een aangename weersverandering op het programma te staan en dat zou natuurlijk uitstekend nieuws zijn voor Koningsdag. Alle details over het weer in de nieuwe week lees je hier.

Na een koude nacht krijgen we maandag met een vergelijkbaar weerbeeld te maken als in het weekend. Lokaal kunnen enkele buien voorkomen, maar het is ook vaak droog met ruimte voor de zon. Wat voor temperaturen we daarbij verwachten lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Op uitgebreide schaal lichte vorst mogelijk

De nacht naar dinsdag is een aandachtspuntje aangezien die opvallend koud gaat verlopen. Het is overal droog en door een combinatie van brede opklaringen met weinig wind zijn de omstandigheden optimaal voor een koude nacht. In bijna heel het land kan het kwik dalen tot net onder het vriespunt en in het oosten kunnen de thermometers zelfs -3 graden aanwijzen. Alleen in de kustgebieden blijft het kwik net boven nul. Aan de grond kan het bijna overal vriezen en landinwaarts zelfs matig!

Nachtvorst in april is zeker niet uitzonderlijk, maar het kan wel schade opleveren aan de natuur. Door de extreem zachte voorgeschiedenis liep de natuur weken voor op schema. Fruitbomen stonden al vroeg volop in bloei en zelfs het graspollenseizoen is al begonnen. Doordat het op uitgebreide schaal licht kan gaan vriezen zullen fruittelers wellicht in actie moeten komen om de bloesem en beginnende vruchten te beschermen tegen bevriezing. Ook is het slim om jouw zomerplantjes af te dekken als jij die al in de tuin hebt staan.

Van koud lenteweer naar normale temperaturen?

Zeker tot en met donderdag moeten we nog rekening houden met temperaturen die lager uitvallen dan gebruikelijk. Overdag wordt het niet veel warmer dan 8 tot 12 graden, terwijl 13 tot 17 graden gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Van nachtvorst is na dinsdag echter geen sprake meer.

Daarbij is het weerbeeld wisselvallig met bijna dagelijks kans op enkele buien, maar de hoeveelheid buien verschillen wel per dag. Maandag en dinsdag valt het mee en is er ook flink wat ruimte voor de zon. Woensdag trekken talrijke buien over het land waarbij ook kans is op hagel en daarmee is het echt guur lenteweer. De winterjas kan voorlopig dus nog niet de kast in, maar daar komt richting het weekend mogelijk verandering in.

Mogelijk prima weer op Koningsdag!

In de loop van donderdag laten we de noordelijke windrichting achter ons en vanaf vrijdag zoekt de wind geleidelijk meer de zuidhoek op. Hierdoor wordt zachtere lucht richting ons land aangevoerd en op vrijdag zien we dat de temperatuur op kan lopen naar 10 tot lokaal 14 graden. Op Koningsdag valt de temperatuur waarschijnlijk nog wat hoger uit en is het niet uitgesloten dat het op meerdere plekken ruim 15 graden kan worden. Daarbij is de kans op dit moment vrij groot dat we het droog houden op Koningsdag, al behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden. Al met al prima nieuws voor de vele miljoenen mensen die deze dag vaak buiten willen spenderen!

Komende week zullen wij elke dag een update geven omtrent het weer op Koningsdag. De updates zijn te vinden onder onze meest recente artikelen.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven