Weekverwachting: zomers weer op komst

23 juni 2024, 14:10

Weekverwachting
Stranddrukte in Katwijk. Foto: Gieny Westra

Het weerbeeld van afgelopen tijd had niet veel weg van de zomer, maar komende week komt daar verandering in. Welke dag jij het beste jouw BBQ aan kunt steken lees je in deze weekverwachting.

Juni verliep tot nu toe vrij grijs en fris. Gemiddeld was het gemeten over alle dagen en nachten zo’n 14 graden, terwijl 16 graden gebruikelijk is. Ook het aantal zonuren lag een stuk lager dan in voorgaande jaren. Op dit moment heeft de zon zo’n 120 uur geschenen. Gemiddeld was dit op 22 juni al zo’n 152 uur.

Zomerse temperaturen

Komende week zal deze gemiddelden flink opkrikken. Maandag wordt het overdag zo’n 20 graden op de Wadden tot 26 graden in het zuiden. Dinsdag en woensdag stijgt het kwik verder en bereiken we op grote schaal zomerse temperaturen. Ook in de avonden blijft het nog lang aangenaam warm. Tijdens de wedstrijd Nederland – Oostenrijk is het op veel plaatsen nog ongeveer 25 graden. Heerlijk weer om op het terras van jouw drankje te genieten terwijl je Nederland aanmoedigt! Woensdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en is lokaal zelfs 30 graden mogelijk.

Grote kans om te verbranden

Ook verwachten we deze week veel zonneschijn. Het is eind juni en de hoge stand van de zon resulteert in een hoge zonkracht. Midden op de dag bereiken we op veel plaatsen UV-index 7, en op sommige plaatsen zelfs UV-index 8. Je huid kan hierin al binnen 10 minuten verbranden. Tussen 11.00 en 16.00 is de zon het schadelijkst. Ben je dus van plan buiten te genieten van het weer, smeer je dan goed in!

Benieuwd welke factor zonnebrand jij nodig hebt? Lees dit in wanneer kun je verbranden?

Toenemende buienkans

Woensdag neemt de luchtvochtigheid toe en voelt het wat broeierig aan. Ook neemt de kans op buien dan iets toe, al blijft het op veruit de meeste plaatsen wel droog. Donderdag en vrijdag loopt deze kans nog verder op. Om zeker te weten dat je het droog houdt tijdens je barbecue, kun je deze het best maandag of dinsdag aansteken.

Lees hier: tips voor barbecueën met warm weer.

Vera Buis

Vera Buis

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven