Weekverwachting: guur weer maakt plaats voor variatie

24 maart 2024, 19:15

Weekverwachting
Gevarieerd weer deze week. Foto: Henk Groenewoud.

Het frisse weer met typische maartse buien leverde dit weekend mooie plaatjes op, maar het was ook erg guur. Aan het begin van de nieuwe werkweek laten we dit weer achter ons, maar de weekverwachting toont veel variatie richting Pasen!

Zoek jij een geheel droge dag voor buitenactiviteiten? Dan zijn maandag en dinsdag jouw dagen. Beide dagen verlopen droog met wolkenvelden en zonnige perioden. De meeste zonneschijn verwachten we op maandagmiddag en dinsdagochtend. Al is het maandag in het zuiden al direct zonnig en daar kan de dag dan met een graadje vorst starten. Maandagmiddag wordt het maximaal 10 graden in het noorden tot lokaal 13 in het zuiden en dinsdag is het 12 tot 15 graden. Dinsdagavond stijgt in het zuidwesten de kans op regen.

Meer details voor het weer in de eerste twee dagen lees je in ons weerbericht Nederland.

Kans op noorderlicht in nacht naar maandag

Tijdens de opklaringen in de nacht naar maandag, waarmee we vooral in het zuiden te maken krijgen, komt het misschien tot een leuke verrassing. Er is kans om het noorderlicht te zien. Een wolk met elektrisch geladen deeltjes is onderweg naar de aarde, na een flinke uitbarsting aan het oppervlak van de zon. Of het noorderlicht daadwerkelijk te zien zal zijn vanuit ons land is altijd afwachten. Soms is het alleen met een fotocamera te zien. De volle maan kan storend werken. Maandagavond is er mogelijk nog een volgende kans om noorderlicht te zien in het noorden van het land.

Lees ook: Wanneer kan je in Nederland noorderlicht verwachten?

Noorderlicht in Nederland. Foto: Kevin Oudman
Noorderlicht in Nederland. Foto: Kevin Oudman

Opnieuw buien vanaf woensdag en zacht in het paasweekend

Vanaf woensdag neemt de kans op buien weer toe en op Witte Donderdag en Goede Vrijdag is het een komen en gaan van buien en regenzones. Guur zoals in het afgelopen weekend is het daarbij niet. Woensdag wordt het 12 à 13 graden en donderdag en vrijdag 10-15 graden. Als de zon op Goede Vrijdag in de middag doorbreekt pakt die middag mogelijk warmer uit met maxima van ruim 15 graden, maar dat is nog erg onzeker.

In het paasweekend is de kans op maxima van 15 graden en meer groot. Het lijkt er nu op dat eerste paasdag de warmste dag van het weekend wordt met een behoorlijke kans op maxima van 15-20 graden. De kans op een warme dag (20 graden of meer) is in het zuidoosten met 30-40% het grootst. Ondanks de hogere temperaturen moeten we ook in het paasweekend rekening houden met buien en tussendoor schijnt dan de zon.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven