Weekverwachting: koude en onstuimige lenteweek

14 april 2024, 19:15

Weekverwachting
Koud in april. Foto: Astrid Wiessner Hoog

Het zonnige en zachte weer van de afgelopen tijd laten we in de nieuwe week achter ons. Er volgt een vrij abrupte overgang naar een beduidend kouder en wisselvalliger weertype. Alle details over het weer in de nieuwe week lees je hier.

Maandag belooft een zeer onstuimige dag te worden met pittige buien met kans op zware windstoten. Alle details over het weer op de onstuimige maandag lees je hier.

Ook dinsdag nog guur lenteweer

Tot dinsdagavond moeten we rekening houden met een vrij onstuimig weertype. Zo hevig als maandagmiddag wordt het niet, maar in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag blijven flink wat buien over ons land trekken. Lokaal kunnen de buien pittig uitpakken met kans op hagel en onweer. Ook is tijdens een intensieve bui kans op zware windstoten van ongeveer 75 km/uur.

De meeste wind wordt dinsdag verwacht in de zuidelijke helft van het land. In het noorden is het iets rustiger. In de loop van de middag neemt de buienacitvieit af en in de avond wordt het vanuit het noorden overal geleidelijk droger. Het is dinsdag overdag een graad of 10, maar door de stevige wind voelt het een stuk kouder aan.

Aanhoudend koud lenteweer

De dagen daarna zien we dat de wind uit noordelijke richtingen blijft waaien wat ervoor zorgt dat de rest van de week de temperatuur laag uit valt voor de tijd van het jaar. De maxima liggen veelal rond 10 graden. Ook de nachten verlopen relatief fris met minima die uitkomen tussen 2 en 6 graden. De nacht naar donderdag is in het binnenland wat grondvorst niet uitgesloten. Pas in het weekend lijken de temperaturen weer wat hoger uit te vallen, al is dit nog vrij onzeker. Ter vergelijking: normale waarden voor halverwege april liggen tussen 12 en 16 april.

Ondanks de lage temperaturen is het vanaf woensdag minder slecht dan de eerste dagen van de week. Alleen vrijdag lijkt vrij nat te verlopen, maar de andere dagen blijft de neerslag beperkt tot een enkele bui. Er zijn flink wat droge en zonnige momenten en met een dikke jas aan is het dan prima weer om erop uit te trekken.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven