Wanneer is het volle maan?

02 november 2022, 17:41

Volle maan

Als je het ons vraagt is en blijft de volle maan een uniek natuurfenomeen. En het meest bijzondere is dat je dit gewoon in eigen land kunt aanschouwen. Kun jij ook niet wachten om plaats te nemen op je balkon of op een bijzonder plekje in de natuur om de volle maan te spotten? Dan helpen wij je een handje op weg door je te vertellen wanneer en hoe laat het volle maan is in 2022.

Voordat we beginnen over de dagen waarop je in 2022 de volle maan kunt aanschouwen, beginnen we met wat achtergrondinformatie. Want wanneer je dit natuurfenomeen gaat aanschouwen is het natuurlijk wel zo leuk om ook te weten hoe het ontstaat.

Een volle maan ontstaat wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat. Terwijl het aan één kant van de aarde al donker is, kan zonlicht de maan nog wel bereiken. Dit licht weerkaatst van het oppervlak van de maan naar de aarde, waardoor het lijkt alsof de maan licht geeft. De maan werkt dus eigenlijk als een soort spiegel. Alleen is het maanoppervlak niet zoals een spiegel van glas gemaakt, maar is het een onregelmatige hoop grijze stenen.

Weten of het helder weer is tijdens volle maan? Dat lees je in ons weerbericht.

Op deze dagen spot je de volle maan in 2022

De volle maan kun je elke maand een keertje spotten. De eerste volle naam van 2022 was te zien op 18 januari. Op 14 juni en 13 juli was er sprake van een supermaan. Dit komt doordat de maan in die tijd van het jaar het dichtste bij de aarde staat. Hierdoor ziet de maan er groter en helderder uit. Op 16 mei was en op 8 november is zelfs sprake van een maansverduistering. Helaas was op 16 mei alleen het begin van de eclips zichtbaar vanuit Nederland en op 8 november is de maansverduistering helemaal niet vanuit Nederland te zien.

Volle maan 2022. Bron: Weeronline.
Volle maan 2022. Bron: Weeronline.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black