Wanneer is het volle maan?

25 november 2023, 20:35

Een nagenoeg volle maan. Foto: Adri Joosse

Als je het ons vraagt is en blijft de volle maan een uniek natuurfenomeen. Kun jij ook niet wachten om plaats te nemen op je balkon of op een bijzonder plekje in de natuur om de volle maan te spotten? Dan helpen wij je een handje op weg door je te vertellen wanneer het volle maan is in 2023.

Voordat we beginnen over de dagen waarop je in 2023 de volle maan kunt aanschouwen, beginnen we met wat achtergrondinformatie. Want wanneer je dit natuurfenomeen gaat aanschouwen is het natuurlijk wel zo leuk om ook te weten hoe het ontstaat.

Lees ook: Dit is de invloed van volle maan op je nachtrust

Een volle maan ontstaat wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat. Terwijl het aan één kant van de aarde al donker is, kan zonlicht de maan nog wel bereiken. Dit licht weerkaatst van het oppervlak van de maan naar de aarde, waardoor het lijkt alsof de maan licht geeft. De maan werkt dus eigenlijk als een soort spiegel. Alleen is het maanoppervlak niet zoals een spiegel van glas gemaakt, maar is het een onregelmatige hoop grijze stenen.

Weten of het helder weer is tijdens volle maan? Dat lees je in ons weerbericht.

Op deze dagen spot je de volle maan in 2023

De volle maan kun je elke maand een keertje spotten. De eerste volle naam van 2023 was te zien op 7 januari. Op 1 en 31 augustus was sprake van een supermaan. Omdat de volle maan van 31 augustus de tweede was in de maand, spraken we hier van een blauwe maan of eigenlijk dus een blauwe supermaan of een superblauwe maan. We spreken van een supermaan in de tijd van het jaar dat ze het dichtste bij de aarde staat. Hierdoor ziet de maan er groter en helderder uit.

Datums met volle maan 2023
Datums met volle maan 2023

Op 28 oktober was er sprake van een maansverduistering, waarbij vanuit ons land te zien was dat de schaduw van de aarde een hapje uit de maan nam.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black