Wat is een supermaan?

29 augustus 2023, 07:10

Volle maan. Foto: Claudia Duinmeijer.

Ongeveer eens per maand is het volle maan, maar soms lijkt de volle maan veel groter dan anders. Dit wordt een supermaan genoemd. In dit artikel leggen we je uit wat een supermaan is en hoe dit fenomeen ontstaat.

Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7% groter en 14% helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer. De oorzaak hiervan is dat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische (eivormige) baan om de aarde heeft.

Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 km. Dat staat gelijk aan 320 ritten met de auto van Utrecht naar de zuidkust van Frankrijk. Bij een supermaan staat de maan ongeveer 357.000 km van ons vandaan. Dat scheelt ongeveer 27.000 km, oftewel 23 keer een tripje naar Montpellier.

De supermaan komt een paar keer per jaar voor. Supermanen volgen elkaar altijd op, omdat de maan de ene helft van het jaar dichtbij de aarde staat en de andere helft van het jaar veraf.

Bijzondere supermanen

Valt een supermaan samen met een maansverduistering, dan spreken we van een superbloedmaan. Ook bestaat er een blauwe supermaan. Er wordt gesproken van een blauwe maan als het voor de tweede keer in één maand volle maan is. Is het dan ook nog eens een supermaand, dan spreken van een blauwe supermaan.

Optische illusie

De supermaan lijkt het grootst bij de maansopkomst en -ondergang. Dat de maan juist bij opkomst of ondergang groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang. Ook dan lijkt de zon veel groter dan wanneer deze hoog aan de hemel staat.

Is de maan komende dagen goed te zien? Lees dan ons weerbericht voor Nederland.

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black