Hoe ontstaat een maansverduistering?

28 oktober 2023, 06:23

Bloedmaan. Foto: Gerard Groeneveld.

Een maansverduistering is een bijzonder natuurfenomeen. Maansverduisteringen komen meestal maar enkele keren per jaar voor en vaak zijn deze in Nederland niet zichtbaar. Ook moet je vaak midden in de nacht je bed uit om ze te spotten. Lees in dit artikel hoe een maansverduistering ontstaat en hoe deze eruitziet. Daarnaast vertellen we wanneer je dit mooie verschijnsel kunt aanschouwen.

De maan zendt zelf geen licht uit, maar werkt als een soort spiegel van zonlicht. Soms staat de aarde precies tussen de zon en de maan in, waardoor een deel van het zonlicht de maan niet kan bereiken. In dat geval is sprake van een maansverduistering. Soms is een deel van de maan verduisterd, maar ook kan de maan totaal verduisterd zijn. Een maansverduistering is alleen mogelijk tijdens volle maan.

Bloedmaan. Foto: Wilma Ten Bhömer.
Bloedmaan. Foto: Wilma Ten Bhömer.

Bloedmaan

Bij een totale maansverduistering is de maan nooit compleet donker. Dit komt omdat de atmosfeer van de aarde als een soort lens werkt. Een deel van het zonlicht wordt daardoor afgebogen en bereikt zo de maan. Ook zorgt de atmosfeer ervoor dat de maan dan een mooie rode gloed krijgt, vergelijkbaar met die van een zonsondergang. Dit wordt ook wel bloedmaan genoemd.

De laatste bloedmaan die voor een groot deel in ons land te volgen was vond plaats op 21 januari 2019. Op maandag 16 mei 2022 was (met veel moeite en geluk) het begin van een maansverduistering te zien vanuit ons land.

Soms is er sprake van een superbloedmaan, omdat de maansverduistering dan samenvalt met een supermaan. Voor een bloedmaan, die bij onbewolkt weer grotendeels vanuit Nederland te zien is, moeten we wachten tot 7 september 2025.

Bij een gedeeltelijke maansverduistering behoudt de maan wel haar normale kleur. Dit type komt een stuk vaker voor dan een totale maansverduistering. Op 28 oktober 2023 komt een gedeeltelijke maansverduistering voor.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black