Dit is de verwachting voor Pinksteren

20 mei 2023, 07:30

Het campingseizoen is begonnen. Foto: Jolanda Bakker

Na dit lange hemelvaartweekend staat volgend weekend Pinksteren op het programma. Dit weekend is het warm met vandaag 18 tot 20 en morgen 21 tot 24 graden. Of het in het lange pinsterweekend ook warm is lees je in deze eerste pinksterverwachting.

Dit weekend loopt het kwik op en vooral zondag en maandag is het drukkend warm met in de middag en avond landinwaarts regen- en onweersbuien. De details lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Eerst weer lagere temperaturen

Vanaf dinsdag draait de wind naar het noorden en daarmee wordt weer frissere lucht aangevoerd. De temperaturen blijven onder 20 graden met maxima van 16 graden in het noorden en 19 in het zuiden. Dinsdag is landinwaarts nog een bui mogelijk, de rest van de week blijft het droog en schijnt geregeld de zon. Overigens zijn dit hele gebruikelijk waarden voor de laatste dagen van mei.

Lees hier alles over de warmste en zonnigste Pinksteren

Warmer weer in het pinksterweekend

In het pinksterweekend verlaat de wind de frisse noordhoek en wordt dan meer noordoostelijk. Daarmee komt de aanvoer van warmere lucht opgang. De kans op temperaturen van 20 graden en meer is in het noorden van het land ongeveer 30%. In het midden van het land is de kans 50% en in het zuiden is de kans op 20 graden en meer ongeveer 70%. De kans op zomerse temperaturen van 25 graden en meer is in het zuiden 15%.

Over het algemeen liggen de maxima met Pinksteren tussen 18 graden in het noorden en 22 in het zuiden. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien en de neerslagkansen zijn klein. Er is, op basis van de huidige verwachtingen, slechts 20-30% kans op een bui.

Wil je alles weten over de koudste en natste Pinksteren? Klik dan hier

Pinksterweer is elk jaar anders

Temperaturen van 20 graden en meer komen in De Bilt op 45% van de pinksterdagen (sinds 1901) voor. De kans op temperaturen beneden 20 graden is met 55% net iets groter. Temperaturen van bijna 20 graden in De Bilt zijn gebruikelijk. Op 15% van de pinksterdagen werd het zomers warm met 25 graden en meer.

De koudste Pinksteren hadden we in 2016. Toen viel eerste pinksterdag op 15 mei en werd het in De Bilt niet warmer dan 12,1 graden. Op pinkstermaandag werd het 13,6 graden. Vorig jaar werd het op eerste pinksterdag (5 juni) 21,4 graden. Op tweede dag werd het 18,1 graden. In 2021 viel Pinksteren op 23 en 24 mei. Toen werd het op beide dagen maximaal 15 graden.

De warmste Pinksteren was in 1903. Op beide dagen, in dat jaar op 31 mei en 1 juni, steeg de temperatuur in De Bilt naar 29 graden. De enige tropische dag met Pinksteren was 29 mei 1944. In De Bilt werd het toen precies 30 graden. De laatste zomerse dag met Pinksteren was in 2020. Op pinkstermaandag 1 juni werd het in De Bilt 25,4 graden.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black