Dit wordt het weer tijdens de eerste week van de meivakantie

19 april 2023, 07:20

Vakantieweer
Het is prima weer voor een fietsvakantie in eigen land. Foto: Gerard van Vugt

Komende week hebben de meeste scholen meivakantie en dat betekent dat menig vakantiepark weer vol zal lopen. Heb jij vakantie en wil je leuke dingen doen in eigen land? In dit artikel vertellen wij jou of je lekker weer kan verwachten in deze vakantieperiode.

De afgelopen weken hebben we nog niet echt kunnen genieten van warm én zonnig lenteweer. Maart was zeer nat en de eerste helft van april was aan de frisse kant met regelmatig wat neerslag. Komend weekend gaat voor veel scholen de meivakantie van twee weken van start en ook dan staan er hoogstwaarschijnlijk geen warme én zonovergoten dagen op het programma. Echt slecht wordt het niet en regelmatig is het prima weer om buiten te zijn.

Temperatuur piekt op eerste dag van de meivakantie

Op de eerste dag van de meivakantie loopt de temperatuur flink op, maar helaas is deze piek tijdelijk. Zaterdag stijgt het kwik naar ruim 15 graden in het westen en naar 18 of 19 graden in het binnenland. In het oosten komt het wellicht tot de eerste twintiger van het jaar. De dag begint droog, maar in de loop van de ochtend gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Ook in de middag vallen er nog enkele buien.

Scherpe temperatuurdaling na korte piek

Na zaterdag zet de temperatuur een daling in. Zo komen de maxima op zondag nog uit tussen 13 en 17 graden, in de eerste helft van de nieuwe week is het nog een stuk frisser met temperaturen die uitkomen tussen 10 en 13 graden. Daarmee is het behoorlijk aan de frisse kant voor de tijd van het jaar. Normaal ligt de middagtemperatuur eind april tussen 14 en 18 graden.

Het weerbeeld wat we hierbij krijgen is licht wisselvallig. Grote hoeveelheden neerslag zijn niet aan de orde, maar verspreid over het land kunnen wel enkele buien vallen. De zon gaat hierbij regelmatig schuil achter de wolken, maar toch zullen er regelmatig fraaie momenten zijn, waarbij het prima weer is om buiten te wandelen of te fietsen. Voor lekker lang buiten zitten is het te fris.

Vervolg ronduit onzeker

De tweede helft van de vakantieweek neemt de kans op een wat warmer weertype weer toe, al is die verwachting nog zeer onzeker. Zo laten de vooruitzichten een spreiding zien van middagtemperaturen van nog geen 10 graden tot ruim 20 graden. Ook tijdens Koningsnacht en Koningsdag kan het weer nog alle kanten op. Het is dus nog even afwachten of het aangenaam weer wordt om buiten feest te vieren.

Lees ook: De warmste Koningsdag ooit gemeten

Tijdens de noodgedwongen Woningsdag van 2020 was het zonovergoten en warm in een groot deel van het land. Foto: Mirjam Vermeulen
Tijdens de noodgedwongen Woningsdag van 2020 was het zonovergoten en warm in een groot deel van het land. Foto: Mirjam Vermeulen

Ook het weerbeeld is deze dagen nog vrij onzeker. De vooruitzichten laten gelukkig geen tekenen zien van een kletsnat verloop van de rest van de week. Wel blijven enkele buien mogelijk.

Hoe het weer waarschijnlijk verder gaat in de (tweede week van de) meivakantie lees je in onze maandverwachting.

Wil jij juist weten wat voor weer het deze werkweek wordt? Dan kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven