Dit is de beste periode om te kamperen

20 mei 2023, 11:47

Heerlijk weer om te kamperen. Foto: Ton Wesselius

Kamperen in eigen land is heerlijk, maar een mooi-weergarantie krijg je daarbij niet. Het weerbeeld is in ons land namelijk grillig. De ene dag kan het pijpenstelen regenen en de andere dag zit je in de blakende zon. In dit artikel lees je wat de beste periode is om te kamperen en wanneer het lekker rustig is.

Vanaf Pasen gaat Nederland vaak weer naar de camping. Zodra bloemen, bomen en planten bloeien en alles weer frisgroen oogt, openen diverse campings weer hun deuren. De zon schijnt vaak en april is de droogste maand van het jaar. Bovendien is de temperatuur op veel dagen al aangenaam. Zo kan het in april al 20 graden of meer worden en wat is er dan mooier om wakker te worden op een, nog vrij rustige, camping. Toch kan het in de lente in de nachtelijke uren nog flink afkoelen en dan is het in een caravan nog best fris. Een extra dekentje en warme kleding is dan geen overbodige luxe.

Ook in de meivakantie gaan Nederlanders vaak naar de camping. Omdat de scholen dan één of twee weken vrij zijn, is het een stuk drukker dan in de periode tussen pakweg Pasen en Koningsdag. Ook nu geldt dat het al lekker aangenaam kan zijn, maar eind april, begin mei is het vaak ook nog fris. Ook het tweede weekend van mei is vaak een uitje naar de camping. Het is dan Moederdag en moeder of oma zit dan vaak op de camping en het weer is vaak aangenaam. De zon kan 15 uur schijnen en mei is de zonmaand bij uitstek.

Voor sommigen is het paasweekend de ideale gelegenheid voor een eerste kampeerweekend. Foto: Henk Straatman
Voor sommigen is het paasweekend de ideale gelegenheid voor een eerste kampeerweekend. Foto: Henk Straatman

Juni nog rustig, zomermaanden het drukst om te kamperen

Juni is vaak nog rustig op de camping, maar het weer is aangenaam. De temperatuur is over het algemeen hoog en de zon staat het langst aan de hemel. Omdat het nog geen zomervakantie is, is deze periode geschikt voor mensen die houden van rust.

Het grootste deel van de Nederlandse kampeerders gaat er in de zomer op uit. De kans op zonnig en warm weer is dan immers het grootst en als je naar een camping gaat ben je het overgrote deel van de dag buiten of lig je bij het zwembad. Zorg dan wel dat je je goed insmeert, want de zonkracht is in de zomermaanden natuurlijk het hoogste. Veel campings zijn dan ook open en er is veel meer vertier dan in de perioden buiten het zomerseizoen. In de avond is het ook nog lang aangenaam om lekker buiten te zitten voor de caravan. Zorg wel voor een anti-muggen spray, want anders is het geen pretje.

September lekker rustig, campings sluiten vaak eind oktober

In het najaar is het ook heerlijk om naar de camping te gaan. De zon schijnt in september nog vaak en de temperatuur is ook nog aangenaam. Wel neemt naarmate het seizoen vordert de kans op nachtelijke kou toe. De warme deken of warme kleding komt dan weer van pas. Ook kan het wat vaker regenen, maar dan moet je het binnen maar even gezellig maken.

Vanaf oktober verkleuren bomen en struiken fraai en vooral de zonsopkomsten- en ondergangen zijn fotogeniek met toenemende kans op mistflarden. Op de twee weken herfstvakantie na is het ook heerlijk rustig op de campings. Veel campings sluiten op 31 oktober weer hun deuren.

Conclusie

De beste periode om te kamperen hangt af van wat je zelf wil. Wil je rust en veel zon, dan moet je in mei en juni gaan kamperen. Ook september is dan een goede periode, maar dan is het in de avond wel weer snel donker. Als je kiest voor drukte en vertier, dan is de zomervakantie de perfecte tijd. Ook in de mei- en herfstvakantie is vaak genoeg vertier te vinden voor jezelf en de kinderen.

Wil je weten wat het weer wordt de komende tijd? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black