Vakantieweer Europa: geregeld buien, later volgende week drogere trend met zon

02 mei 2024, 09:30

Vakantieweer
Caravan onderweg naar vakantiebestemming. Foto: Adobe Stock / M.studio

Tijdens de tweede week van de meivakantie kunnen vakantiegangers in Europa vaak rekenen op wisselvallig weer. Ondanks dat de komende dagen een aantal buien verwacht worden is het tijdens droge perioden aangenaam. Later volgende week wordt het weer waarschijnlijk overal in Europa beter. Lees hier wat je kan verwachten.

In een groot deel van Midden- en West-Europa is het wisselvallig met dagelijks kans op buien afgewisseld door lange droge perioden met geregeld zon. Komend weekend kunnen delen van België, Frankrijk, Duitsland en het westen en noorden van Spanje en Portugal buien verwachten. Regionaal kan het tijdens buien hagelen en lokaal kan veel neerslag in korte tijd vallen. De temperatuur komt lager uit dan voorgaande dagen, maar met temperaturen rond 17 graden in Parijs en Londen is het vrij aangenaam. In Bern is het slechts 13 tot 16 graden. In Berlijn, Wenen en Praag wordt het met 21 of 22 graden wat warmer.

Tweede week vaker droog met zon

West- en Centraal-Europa krijgen vanaf donderdag met een wind uit een noordelijke richting te maken. Later volgende week draait de wind in Frankrijk mogelijk naar het noordoosten, waardoor de temperatuur wat oploopt. Vanaf donderdag blijft de kans op buien aanwezig, maar de trend laat wel meer droge en zonnige momenten zien dan in de eerste helft van de nieuwe week. Mogelijk wordt het een aantal graden warmer, maar dat is nog onzeker.

Prachtig strandweer in de Algarve. Foto: AdobeStock / santosha57
Prachtig strandweer in de Algarve. Foto: AdobeStock / santosha57

Aangenaam in het Middellands Zeegebied

In het Middellandse Zeegebied is het dit weekend daarentegen een stuk beter weer, want hier blijft het over het algemeen droog met flink wat ruimte voor de zon. Aan de Spaanse Costa’s en de Canarische Eilanden stijgt de temperatuur naar zomerse waarden van 25 graden. In Italië en Griekenland is het een aantal graden minder warm. In Griekenland komt dit weekend naast zonneschijn ook een aantal buien voor. Na het weekend neemt ook aan de Spaanse Costa’s en in Italië de kans op buien toe.

De buien zijn waarschijnlijk wel tijdelijk, want dinsdag wordt het in Portugal en Spanje alweer droog met flink wat zon. Bovendien loopt de temperatuur dan op. In Lissabon stijgt de temperatuur naar 27 graden en in de buurt van Alicante is het dan 24 graden.

Op Mallorca en Ibiza is het de komende tijd mooi lenteweer. Dagelijks schijnt de zon flink en bij weinig wind wordt het dagelijks 23 graden. Het weercijfer krijgt hier dan ook een 10!

Met deze omstandigheden is het dan ook al heerlijk strandweer. De zon is al wel erg krachtig met UV-Index 7 of 8, waardoor een onbeschermde huid hier al binnen 10-25 minuten kan verbranden. Neem dus je zonnebrandcrème mee als je buitenplannen hebt.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven