Maandverwachting: dit kun je in de meivakantie verwachten

16 april 2023, 07:24

Maandverwachting
Ook op het strand kan het komende tijd best al lekker zijn. Foto: Anne-Marie van Iersel

De tweede helft van april wordt deze week ingeluid met overwegend droog weer en er komen zonnige momenten. Woensdag lijkt een flink zonnige dag te worden. Donderdag volgt een dip, maar eind van de week wordt het warmer en stijgt de temperatuur richting 18 graden. In deze maandverwachting bespreken we hoe lang dit warmere weer aan zal houden.

Mogelijk beleven we aan het einde van de week landinwaarts de eerste lokale warme dag van het jaar met maxima van 20 graden of meer. De kans daarop is 30 procent. Waarschijnlijker zijn vrijdag en zaterdag temperaturen van 16-19 graden. Normaal liggen de middagtemperaturen eind april op 14-17 graden.

Tijdens zonnige perioden op vrijdag en zaterdag kun je voor het eerst met je blote armen en benen in de zon zitten, maar pas op dat je niet verbrand. Er wordt zonkracht 4 verwacht en daarbij kun je tussen 12 en 15 uur in 30-60 minuten verbranden. In het midden en zuiden kan soms al zonkracht 5 behaald worden en dat betekent dat je slechts 20-40 minuten onbeschermd kan zonnen. Ook op de zonnige woensdag moet je al rekening houden met zonkracht 4, maar het is dan nog te fris voor blote armen en benen.

Heerlijk fietsweer. Foto: Ben Saanen
Heerlijk fietsweer. Foto: Ben Saanen

Meivakantie: kans op een bui, onzekere temperatuurverwachting

De meivakantie gaat met prima buitenweer van start, maar er is wel kans op enkele buien en komt er minder ruimte voor de zon. Dit weertype lijkt de hele eerste week van de meivakantie aan te houden. Toch lijkt het zeker geen slecht weer te worden, want het grootste deel van de tijd is het droog met een afwisseling van wolken en zon. Dat zijn fraaie momenten waarop je lekker kan wandelen, fietsen, spelen in een speeltuin of naar een pretpark kan gaan.

Check hier ons nieuwste energieweerbericht

Op deze vrijdag en zaterdag is het vrij warm, maar daarna wordt het wel onzeker welke kleding je daarbij aan moet trekken. De temperatuur kan vanaf zondag 23 april werkelijk alle kanten op. De computerberekeningen lopen uiteen van middagtemperaturen van slechts 10 graden tot (ruim) 20 graden. Dit komt doordat onduidelijk is of er een koude of warme wind opsteekt.

Schuilen voor een regenbui. Foto: Ben Saanen
Schuilen voor een regenbui. Foto: Ben Saanen

In de eerste week van de meivakantie valt ook Koningsdag. De temperatuurverwachting voor die dag is dus ook erg onzeker en hoe het weerbeeld voor die specifieke dag uitvalt is natuurlijk ook nog afwachten. Van een grote neerslagkans is vooralsnog geen sprake, maar enkele buien lijken wel mogelijk te zijn. In ons blog houden we je natuurlijk op de hoogte hoe het weer ontwikkelt in aanloop naar onze nationale feestdag.

Begin mei neemt de neerslagkans verder toe

Vanaf het einde van de meivakantie, rond Bevrijdingsdag, weten regengebieden vanaf zee en buien ons waarschijnlijk vaker te bereiken. Er worden voor begin mei normale temperaturen verwacht. Daarbij moet je denken aan 15 graden in het noorden tot 18 in het zuiden. Op zonnige momenten is het dan al snel lekker.

Lees ook: Dit weer is normaal in mei

Klimaatgemiddelde voor mei over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor mei over de periode 1994-2023.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste weernieuws. En volg ook onze energieweerberichten.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven