Hotspots voor tekenbeten: hier op je lichaam komen ze het vaakst voor

19 april 2021, 11:30

Ongedierte
Een bord als waarschuwing voor teken in het bos. Foto: Adobe Stock / gabort

De week van de teek is vandaag gestart met nieuwe inzichten over tekenbeten. Uit 2000 onderzochte tekenbeten van de afgelopen twee jaar is namelijk gebleken dat ze vaker op andere plekken voorkomen dan eerder werd aangenomen. Alles over de hotspots voor tekenbeten en het verschil tussen kinderen en volwassenen lees je in dit artikel.

Eerder stonden de warme en vochtige plekken op het lichaam bekend als dé hotspots voor tekenbeten. Denk hierbij aan de oksels, knieholtes of liezen. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat teken zich vaker vastbijten in de huid op andere plekken van ons lichaam en dat hierbij ook nog onderscheid tussen kinderen en volwassenen kan worden gemaakt.

Hier komen tekenbeten het vaakst voor

Bij kinderen komt ongeveer een derde van de tekenbeten voor op het hoofd of in de nek. Bij volwassenen is dit deel van het lichaam een minder geliefd plekje met maar 3% van de meldingen. De meeste tekenbeten bij volwassenen komen juist voor op de benen. Met 55% gaat het om meer dan de helft van alle onderzochte tekenbeten bij volwassenen! Ouders moeten bij hun kinderen dus ook het hoofd en de nek extra goed in de gaten houden om teken op tijd te ontdekken en verwijderen. Zo kunnen de vervelende gevolgen van een tekenbeet voorkomen worden.

Tips voor de bescherming tegen een tekenbeet en het verwijderen van teken lees je hier: alles wat je moet weten over teken.

Een teek loopt over een nagel. Foto: Adobe Stock / malykalexa777
Een teek loopt over een nagel. Foto: Adobe Stock / malykalexa777

Een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben zoals de ziekte van Lyme. Foto: Adobe Stock / malykalexa777

Belangrijk om het hele lichaam te controleren

De warme en vochtige plekjes leveren dus minder vaak een tekenbeet op, maar toch wordt geadviseerd om na een periode in de natuur bij een controle het hele lichaam mee te nemen. Natuur is hierbij een breed begrip, want ook in de tuin kan je een tekenbeet oplopen. In 2020 was ongeveer 30% van de tekenbeten afkomstig uit eigen tuin. De controle van het hele lichaam is belangrijk omdat teken op de warme en vochtige plekjes pas later worden ontdekt. Hierdoor neemt de kans op de ziekte van Lyme toe. Teken op de arm worden het snelst ontdekt.

Verwijder de teek zo snel mogelijk en houd de plek van de beet daarna drie maanden in de gaten. Meld de tekenbeet vervolgens ook bij Tekenradar.nl om de verspreiding van teken in Nederland beter in kaart te krijgen.

Een teek heeft zich vastgebeten op een onderarm. Foto: Adobe Stock / kalcutta
Een teek heeft zich vastgebeten op een onderarm. Foto: Adobe Stock / kalcutta

Teken op de arm worden het snelst ontdekt. Foto: Adobe Stock / kalcutta

Relatie tussen teken en het weer

Dit jaar verloopt de lente tot dusver grotendeels fris, maar tijdens een warme periode kan de activiteit van teken snel toenemen. Tijdens het warme weer half februari en ook eind maart steeg het aantal meldingen. Tekenbeten beperken zich niet tot uitzonderlijk warm weer. Bij temperaturen van 7 graden of hoger worden teken al actief. Het tekenseizoen is inmiddels dus al een tijdje aan de gang. Ook speelt mee dat we bij warm weer meer de natuur intrekken en in de tuin zijn.

In de afgelopen 30 jaar is de lente ongeveer anderhalve graad warmer geworden en de komende jaren zet de opwarming door. Hierdoor komen planten en bomen eerder tot bloei, maar ook de teken worden eerder actief. In het toekomstige klimaat krijgen we zeer waarschijnlijk dus eerder met tekenbeten te maken. Daarnaast blijven de teken langer actief omdat ook de zomer en het najaar warmer zullen verlopen dan we in het huidige klimaat gewend zijn.

Bron: Nature Today

Hoofdfoto: Adobe Stock / gabort

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven