Zo warm worden onze lentes door klimaatverandering

10 mei 2021, 09:45

Klimaatverandering
warm-lenteweer-1280x600
warm-lenteweer-1280x600
warm-lenteweer-1280x600

De lente is een seizoen van uitersten. De ene dag zitten de terrassen vol, een dag later zijn er winterse buien. Gemiddeld zien we door klimaatverandering een duidelijk opwarming van dit seizoen en dan vooral in de laatste 30 jaar. Daarnaast had overlast vanwege droogte in de zomers de laatste jaren haar oorsprong al in de lentemaanden. Wat kunnen we komende jaren verwachten in de lente?

De lente warmt hard op. Tot 1991 lag de gemiddelde lentetemperatuur over de maanden maart, april en mei op 8,1 tot 8,7 graden. Inmiddels is het bijna 10 graden. Kortom: in de afgelopen 30 jaar is de lente circa anderhalve graad warmer geworden.

ontwikkeling-gemiddelde-lentetemperatuur
ontwikkeling-gemiddelde-lentetemperatuur

Gevolgen voor de natuur door klimaatverandering lente

Planten en bomen komen eerder tot bloei. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen met een pollenallergie eerder klachten krijgen.

Ook fruitbomen komen eerder tot bloei en dit brengt risico’s met zich mee. Fruitbomen hebben veel eerder jonge knoppen dan vroeger, soms al eind maart. Een nacht met een aantal graden vorst is dan nog goed mogelijk en daardoor kunnen de knoppen kapotvriezen.

ontwikkeling-warme-dagen-lente
ontwikkeling-warme-dagen-lente

Droogte vaker een probleem

Afgelopen jaren was in de zomermaanden een paar keer sprake van flinke droogte. Deze droogte begon al in de lente. Het neerslagtekort bouwde vanaf begin april snel op, al werden de gevolgen tijdens de hetere zomermaanden pas echt duidelijk.

Overigens worden de maanden maart, april en mei gemiddeld niet droger. Wel verdampt meer vocht door meer zonneschijn en hogere temperaturen. Ook valt de neerslag vaker als stortbuien, waardoor het water niet rustig de grond in kan zakken, maar via sloten en rioleringen wegstroomt. Door deze factoren neemt de kans op perioden van extreme droogte toe.

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

ontwikkeling-zomerse-dagen-lente
ontwikkeling-zomerse-dagen-lente

Zo ziet de lente er over 30 jaar uit

Kijkend naar de verschillende klimaatscenario’s van het KNMI dan warmt de lente tussen nu en het jaar 2050 nog anderhalf tot twee graden op. Het aantal warme lentedagen (maximumtemperatuur van 20,0 graden of meer) zal toenemen van 15 naar 20-21. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur van 25,0 graden of meer) zal toenemen van gemiddeld 5 naar 7.

Zowel droogte als wateroverlast komen vaker voor. De lentes worden 5-10% natter als we kijken naar de totaalsom van de neerslag. De trend van langere drogere periodes, maar ook vaker hevige stortbuien zet daarbij door. Omdat het warmer wordt neemt de verdamping verder toe.

Lees ook: zo warm worden onze winters door klimaatverandering.

Hoe het lenteweer komende dagen ontwikkelt lees je in het weerbericht Nederland.

Foto: ANP

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven