Donderdag en vrijdag hoog water langs de kust verwacht

19 december 2023, 15:20

Storm
Woeste zee in 2021. Foto: Foto: Hanneke Lucasse

Omdat we komende donderdag met een stormachtige westen- tot noordwestenwind te maken krijgen kan het water aan de kust flink worden opgestuwd. Mogelijk moeten enkele waterkeringen gesloten worden.

Donderdag komt het op zee en op de Wadden mogelijk tot een wester- of noordwesterstorm. Hierdoor wordt water opgestuwd naar onze kust. De hoogste waterstanden worden dan niet direct bereikt als de wind stormachtig waait, maar als dit al enige tijd gaande is en nadat de wind al is afgenomen.

Alles over het weer op donderdag lees je in ons weerbericht Nederland.

In Denemarken is hoe dan ook sprake van een storm. De Denen hebben het systeem de naam Pia gegeven door de impact van de storm. Hier worden zeer zware windstoten tot 130 km/uur verwacht. Bij ons is de impact minder groot, maar op de Waddeneilanden zou het zomaar eens tot de eerste winterstorm van dit jaar kunnen komen.

Tot en met donderdagochtend is nog sprake van normale waterstanden, maar donderdagavond en vrijdagochtend vroeg wordt langs de gehele kust hoogwater verwacht. Dit kan tot gevolg hebben dat verschillende waterkeringen uit voorzorg sluiten. Zo kan de waterstand bij de Oosterscheldekering stijgen naar meer dan 3 meter boven NAP. Vanaf 3 meter boven NAP sluit Rijkswaterstaat de stormvloedkering.

Langs de hele westkust en noordkust wordt hoogwater verwacht en zullen waterschappen de situatie goed moeten monitoren en keringen waar nodig sluiten.

Geen springtij, wel volle rivieren

Er is geen sprake van een combinatie van harde wind en springtij. Wel zijn de waterstanden in de rivieren nog altijd licht verhoogd en door de opstuwing van water langs de kust wordt het lozen van regenwater op zee lastig.

Afgelopen dagen liepen de uiterwaarden vol. Foto: André van Mourik.
Afgelopen dagen liepen de uiterwaarden vol. Foto: André van Mourik.

Volgende week voert de Rijn weer meer smeltwater vanuit de Alpen aan en doordat het vanaf vandaag weer kletsnat wordt in het stroomgebied van de Rijn kan de waterstand stijgen naar 14-15 meter boven NAP bij Lobith aan het einde van het jaar. Vanaf 15 meter boven NAP spreekt Rijkswaterstaat van hoogwater en vanaf 16,5 meter van extreem hoogwater.

Bij 13-15 meter is er sprake van verhoogd water, waarbij de uiterwaarden onderlopen. Dit was de afgelopen dagen ook al het geval. De komende dagen is er sprake van een tijdelijk daling van de rivierwaterstanden, maar door nieuwe regenval en aanvoer van smeltwater uit de Alpen lopen de waterstanden vanaf zaterdag weer op. En uiteindelijk komen de waterstanden dan hoger uit dan in de afgelopen periode.

Banner Whatsapp WOL

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven