Weekverwachting: een week met allerlei gezichten

15 oktober 2023, 19:30

Weekverwachting
Op de brug in de herfstzon. Foto: Ron Voskuijl

Vakantiegangers in eigen land moeten deze week met verschillende weertypes rekening houden. Zo is het de eerste dagen rustig najaarsweer, maar het weer slaat halverwege de week om. In deze weekverwachting lees je wat we kunnen verwachten.

De eerste dagen van de week hebben we te maken met kalme weercondities. Maandag is nog vrij veel bewolking aanwezig en valt in de kustgebieden een enkele bui, maar dinsdag is het zonnige weerbeeld duidelijk aan zet. Beide dagen waait het nauwelijks en wordt het 12 tot 14 graden. Hiermee liggen de middagwaarden iets onder het langjarig gemiddelde. Desondanks is het, vooral wanneer de zon enige tijd schijnt, heerlijk weer om wat te ondernemen. Zo krijgen activiteiten zoals hardlopen, fietsen en tuinieren deze dagen gemiddeld een weercijfer 9!

Hardlopen in de ochtend. Foto: Diana Huntjens
Hardlopen in de ochtend. Foto: Diana Huntjens

De nachten verlopen koud met landinwaarts minima rond 3 graden en 8 graden vlak aan zee. Aan de grond komt het mogelijk tot vorst.

Weerbeeld slaat om

In de loop van woensdag nadert een buiengebied vanaf de Atlantische Oceaan ons land, waardoor we met meer bewolking te maken krijgen. Dit is een voorbode op het wisselvallige weerbeeld waar we in de tweede helft van de week mee te maken krijgen. De buienkans neemt namelijk toe en donderdag komen we door aanvoer van een zuidenwind in beduidend zachtere lucht terecht. Het is niet uitgesloten dat de thermometer donderdag in de zuidelijke provincies 20 graden aangeeft. De nachten verlopen minder koud.

Ook na donderdag komt je regenjas dagelijks goed van pas, want het blijft wisselvallig met dagelijks kans op regen of buien en soms flink wat wind. Mogelijk gaat de temperatuur weer omlaag. Met ons uitgebreide weerbericht blijf je dagelijks op de hoogte van het weer in jouw regio.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven