Weekverwachting: op weg naar aangename lenteperiode

05 mei 2024, 11:40

Weekverwachting
Heerlijk terrasweer. Foto: Ton Wesselius

De eerste dagen van de nieuwe week komt het regionaal nog tot buien, maar daarna staat in heel het land een mooie periode te wachten. De zon zal geregeld schijnen en de temperatuur is in een groot deel van het land vrij aangenaam. Lees er hier alles over.

De week start droog, maar maandagmiddag komt het in het zuiden van het land tot buien, lokaal met onweer. Tijdens de avonduren verschuift het gebied met buien wat noordwaarts, maar blijft het wel ten zuiden van provincie Flevoland. Dinsdagochtend wordt het pas droger.

De maand mei is regionaal al erg nat van start gegaan, tot en met dinsdagochtend komt er in het zuiden nog 30-40 millimeter regen bij. Normaliter is de maand mei een relatief droge maand met een gemiddelde neerslagsom van zo’n 60 millimeter. Op sommige locaties in het midden en zuiden van het land zijn deze hoeveelheden al (ruim) gepasseerd. In het noorden verliep de maand tot dusver een stuk minder nat.

Aangenaam buitenweer. Foto: Ben Saanen
Aangenaam buitenweer. Foto: Ben Saanen

Mooie periode op komst

Na het wegtrekken van de regen op dinsdagochtend wacht ons een rustige lenteperiode met vaak droog weer en flink wat zon. Dagelijks komen wel stapelwolken tot ontwikkeling waaruit landinwaarts lokaal een buitje kan vallen. De temperatuur gaat iets omhoog naar 18 tot 20 graden in het binnenland en tijdens de nachten is het ongeveer 8 graden. Door aanwezigheid van een zwakke tot matige noordenwind blijft de temperatuur aan zee en op de Waddeneilanden een aantal graden achter. Dit heeft te maken met het relatief koude Noordzeewater.

Grote kans op droge Hemelvaart

Donderdag is het Hemelvaartsdag. De dag zal waarschijnlijk overwegend droog verlopen, want de kans op neerslag is vooralsnog erg klein. Het weerbeeld bestaat uit flink wat zonnige perioden en wolken. Gemiddeld wordt het 19 graden en er staat weinig wind. Aan zee is het wederom wat minder zacht. Tijdens het weekend is het weerbeeld waarschijnlijk vergelijkbaar.

Zon neemt in kracht toe

Komende week gaat de tweede week van mei alweer van start. De dagen worden steeds langer en dit betekent ook dat de zonsterkte toeneemt. De komende dagen schijnt de zon met UV-Index 4-5 en volgend weekend al mogelijk met een afgeronde zonkracht 6 in het zuiden van het land. Dit betekent dat een onbeschermde huid al binnen 20-40 minuten kan verbranden. Smeer je dus goed in als je van plan bent om enige tijd naar buiten te gaan!

Lees ook: dit is de kracht van de zon.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven