Vanmiddag op veel plaatsen zon op Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2024, 08:50

Gezondheid
De eerste buitenspeeldag in 2009, Gouda. Foto via ANP: Koen van Weel

Fantastisch buitenspeelweer is het vandaag zeker niet de hele dag, maar vanuit het westen wordt het gedurende de middag droger en zonniger. Meer details lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Op Nationale Buitenspeeldag worden op zo'n zevenhonderd locaties activiteiten georganiseerd die kinderen kunnen verleiden om buiten te gaan spelen. Initiatiefnemer Jantje Beton hoopt dat zeker 70.000 kinderen hun beeldschermpjes thuis laten en deelnemen aan de spellen en activiteiten die in het hele land worden georganiseerd. Het weer zit de buitenspelers niet tegen. In de ochtend en in de eerste helft van de middag trekken nog enkele buien over het land, maar vanuit het westen wordt het geleidelijk droger en laat de zon zich geregeld zien. Met een wind uit het noordwesten blijft het wel fris: het kwik komt niet hoger dan 13 tot 16 graden. Halverwege juni is het normaal gesproken tussen de 18 en 21 graden.

De zonkracht haalt vanmiddag tijdelijk UV-Index 5. Je kan dan in 20 tot 40 minuten verbranden.

Jantje Beton, een organisatie die zich inzet voor meer en betere speellocaties, sloeg in april alarm omdat 416.000 kinderen nooit of nauwelijks buitenspelen en er een 'binnenzitgeneratie' dreigt te ontstaan. In 2022 speelden 325.000 kinderen elke dag buiten zonder volwassene in de buurt, inmiddels nog maar 169.000, becijferde de organisatie na onderzoek. Ook het aantal uren per week dat de kinderen buitenspelen is teruggelopen.

Lees hier 11 tips om je kinderen buiten te laten spelen.

Vrijwilligers

De Nationale Buitenspeeldag wordt vooral vormgegeven door vrijwilligers, weet Jantje Beton-directeur Pauline van der Loo. "Er zijn speeltuinen die iets organiseren, maar ook buurtbewoners die de straat afzetten voor de kinderen. Soms zien we wel dat buurtsportcoaches of welzijnswerkers meedoen, maar het overgrote deel van de organisatoren bestaat uit vrijwilligers."

Buitenspelen is goed voor de gezondheid en zelfstandigheid van kinderen, benadrukt Jantje Beton. "En ze voelen zich er beter door. Acht op de tien kinderen zijn vrolijk en blij na het buitenspelen en ze geven het gemiddeld een 7,9", zegt Van der Loo.

Lees hier al ons weernieuws gerelateerd aan gezondheid.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven