11 tips om je kinderen buiten te laten spelen

03 april 2021, 10:41

Activiteiten
buitenspelen-anp-1280x600

Kinderen kijken graag TV of spelen op een tablet, maar buiten spelen vinden ze, zeker achteraf, vaak veel leuker. Hiervoor hebben ze soms wel een motiverend duwtje in de rug nodig. Zowel bij zonnig als wisselvallig weer zijn er genoeg leuke dingen buiten te doen. In dit artikel hebben we 11 tips om je kinderen buiten te laten spelen voor je.

Buiten spelen is om meerdere redenen gezond. Dit geldt voor iedereen en al helemaal voor kinderen. Bewegen is goed voor je lijf, ver kunnen kijken is goed voor je ogen en je maakt vitamine D aan als je overdag buiten bent. Van half maart tot en met september is het wel belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. Vooral in de maanden mei, juni en juli kan een onbeschermde huid soms al binnen een kwartier verbranden.

tip 1

Zorg voor een leuke speelplek in de tuin

Heb je een (ruime) tuin, maak dan een leuke speelhoek voor je kinderen. Hoe dat er uit moet zien hangt natuurlijk voor een groot deel van de leeftijden af. Een trampoline geeft jarenlang plezier.

tip 2

Laat ze meehelpen met klusjes buiten

Ramen lappen, onkruid verwijderen, de auto wassen. Zeker jonge kinderen helpen graag mee! Het duurt iets langer voordat je klaar bent, maar je bent wel samen buiten en ze leren er ook nog wat van.

tip 3

Zoek naar beestjes

Koop voor een paar euro een vergrootglas en laat je kinderen zoeken naar mieren, spinnen, torren, kevers en andere kleine insecten.

tip 4

Stampen in de plassen

plassen-stampen-anp
plassen-stampen-anp

Tijdens of vlak na een fikse regenbui staan er overal plassen. Trek laarzen aan en laat je (jonge) kinderen er zo hard mogelijk instampen.

tip 5

Ga op zoek naar leuke speelplekken

Verken je wijk, of de wijk ernaast, wandelend en probeer de speelplaatsen die je tegenkomt uit. Nieuw ontdekte speelplekken zijn vaak leuker en ze leren zo ook andere kinderen kennen.

tip 6

Maak een fietstocht

Wil je de buurt nog verder verkennen maak dan samen een fietstocht. Je kan van tevoren bedenken waar je heen gaat, bijvoorbeeld een bos of een park. Maar je kan je kind(eren) voorop laten fietsen en gewoon ‘zien waar je uitkomt’.

tip 7

Picknicken

Maak wat lekkere hapjes en drankjes klaar, pak een kleed en ga buiten picknicken. Uiteraard is deze tip goed te combineren met tip 6 en bijvoorbeeld ook tip 5.

tip 8

Vliegeren

vliegeren-anp
vliegeren-anp

In Nederland is de wind vaak matig van kracht (3-4 Bft.) en dit is ideaal om te vliegeren. Heb je een grote vlieger dan is een zwakke wind (2 Bft.) al voldoende. Heb je juist een kleinere vlieger of kan je het al heel goed dan is een vrij krachtige (5 Bft.) wind het leukst.

tip 9

Zet een tent op

Kinderen spelen graag in en rondom een tent. Zet je tent op in de tuin en mogelijk willen ze er zelfs een nachtje in slapen!

tip 10

Zwembad in de tuin

Bij zonnig zomerweer met temperaturen van 25 graden en meer is een zwembadje in je eigen tuin een garantie voor urenlang waterpret. Is het water vies geworden? Geef ze dan gieters en laat ze de planten water geven met water uit het zwembad.

tip 11

Wat je binnen doet kan vaak ook buiten

Tot slot: kleien, knutselen, spelen met lego of playmobil en een boek lezen. Dit soort dingen worden normaalgesproken binnen gedaan, maar kunnen bij droog en warm weer ook prima buiten.

Foto’s: ANP

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven