weeronline

Dit zijn de perfecte tuinklusjes in juni

15 juni 2024, 07:23

Tuinieren
Tuinieren. Foto: Adobe Stock / Maria Sbytova.

In juni zijn de dagen lang en de nachten kort. Vaak is het zonnig en soms ook al flink heet, maar koelere en wisselvallige perioden komen ook voor. Welke klusjes in de tuin kan je het beste in juni doen en waarmee moet je uitkijken? We vertellen het je in dit artikel. 

Tijdens de junimaand groeien je planten hard. Als je een gazon hebt moet je dit in juni minimaal wekelijks maaien en voor een zo mooi mogelijk gazon zelfs elke vier dagen. Bij wisselvallig weer kan je het gras maaien op 3 à 4 centimeter hoogte. Is het de komende dagen volop zomer houdt het gras dan met 5 à 6 centimeter wat langer. Hierdoor verdroogt het minder snel.

Lees ook: Moet je nu wel of geen gras maaien bij droog en zonnig weer?

Hoe vaak geef ik mijn planten water bij droog weer? 

Tijdens lange zonnige junidagen verdampt er veel water. Je tuin droogt snel uit. Toch moet je zeker niet elke dag je hele tuin sproeien. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Geef je te vaak water dan zullen je planten niet diep wortelen en juist sneller last hebben van droogte. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je bij droog weer wel dagelijks water geven.

Lees meer over hoeveel water je geeft en wat de beste momenten op de dag zijn.

Hortensia. Foto: Lenie Van Egmond
Hortensia. Foto: Lenie Van Egmond

Snoeiwerkzaamheden

Heb je een haag in je tuin dan moet je in mei of juni een keer snoeien. Voor bijvoorbeeld een beukenhaag is de eerste helft van juni een goede periode. Doe dit niet in de volle zon of tijdens een hittegolf, maar tijdens een wat meer wisselvallige periode. De avond is in juni ideaal voor snoeiwerk. Dan vermijd je zowel voor jezelf als voor de planten de felle zon. Bovendien is het toch tot circa 22:30 uur licht. 

Ook veel andere planten kun je in juni prima een stukje terugknippen. Ook hiervoor geldt doe dit vooral niet midden op de dag in de volle zon.

Heb je appel- en/of perenbomen met veel vruchten. Haal er dan een aantal (de kleinsten) weg. Deze kunnen anders gemakkelijk rot veroorzaken.

Jurgen van Tuinmanieren geeft je in onderstaande video zijn tuintips voor de 2e helft van juni.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Onkruid verwijderen en doe regelmatig een luizencheck 

Het is geen leuk klusje, maar vaak wel nodig, zeker in juni. Onkruid wieden gaat het beste als het droog is. Je trekt het onkruid dan gemakkelijk inclusief de wortels uit de grond. 

Check je planten regelmatig op luizen. Onder andere rozen hebben in deze tijd van het jaar gauw last van luis, maar ook bijvoorbeeld planten in je eventuele moestuin. Vaak kan je luizen gewoon bestrijden met een krachtige waterstraal, mits je daarmee niet de plant beschadigt. Zorg ook voor bloemen in je tuin die natuurlijke vijanden van luizen, zoals lieveheersbeestjes en vliegen aantrekken. Om de natuur een handje te helpen kan je een doosje larven van lieveheersbeestjes plaatsen.

Ook slakken kunnen in een natte junimaand een grote plaag zijn voor jouw tuin. Lees ook: "Hoe bestrijd je slakken in de tuin?"

Komende dagen ideaal snoeiweer of juist regelmatig water geven? Je leest het in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven