Hoe bestrijd je slakken in je tuin?

01 september 2023, 12:01

Huisjesslak op hortensia. Foto: Willy Bonnink-Naves

Slakken kunnen flinke schade toebrengen aan de je tuinplanten of ze zelfs helemaal opeten. Gelukkig zijn er meerdere manieren om slakken in je tuin te voorkomen en te bestrijden. In dit artikel lees je er alles over.

Een paar slakken in je tuin is niet erg. Veel huisjesslakken eten voornamelijk plantenresten en ruimen je tuin juist op. Segrijnslakken en alle soorten naaktslakken eten wel graag van je mooie groene planten. Van deze slaksoorten moet je absoluut voorkomen dat ze zich in je tuin vermenigvuldigen.

Het aantal slakken in je tuin kan namelijk snel toenemen. Kleine huisjesslakken en ook de in Nederland voorkomende naaktslakken leggen 300 tot 500 eitjes per keer. Jonge slakken zijn in drie maanden alweer vruchtbaar.

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om mieren te bestrijden

Naaktslakken zijn liefhebbers van nat zomerweer. Foto: Marijke van der Sluijs
Naaktslakken zijn liefhebbers van nat zomerweer. Foto: Marijke van der Sluijs

Hoe maak je de tuin ongunstig voor slakken?

Slakken houden van een donkere tuin, waarin het lang vochtig blijft. Zorg ervoor dat je tuin niet te dichtbegroeid is en dat de zon op veruit de meeste plaatsen op de grond kan schijnen. Een enkele boom is wel gunstig om vogels aan te trekken die graag slakken eten. Ook egels zijn goede slakkeneters. Naast een vogelhuisje is een egelhuis in je tuin daarom ook het overwegen waard.

Je tuin goed schoffelen in de vroege lente helpt ook. Eventueel aanwezig slakken in winterslaap kan je hiermee doden en ook vernietig je hiermee slakkeneitjes.

Daarnaast zijn er allerlei planten die je in je tuin kan aanbrengen waar slakken een hekel aan hebben, zoals, lavendel, fuchsia’s, geraniums, siergrassen en varens. Rond je moestuin zijn onder andere salie, munt, tijm en bieslook effectief om slakken te weren.

Gewoon vangen die beesten

Heb je een aantal slakken in je tuin, maar is het aantal nog te overzien dan kan je ze gewoon vangen. Ga vlak na een regenbui een rondje door de tuin met een emmer. Pak ze op, stop ze in de emmer en zet ze ergens anders (niet bij de buren!) weer uit. Dit is de meest simpele manier, vooral effectief in de lente, om een slakkenplaag te voorkomen.

Is het vanavond goed slakkenvangweer? Check ons weerbericht.

Echt veel slakken in je tuin? Geef ze bier!

Een eenvoudige en effectieve manier om bij een slakkenplaag in korte tijd het merendeel te vangen is met bier. Slakken komen op de geur van het gist af.

Vul een aantal kommetjes of bakjes met bier en graaf ze in op de plekken waar veel slakken zitten. Doe dit bij voorkeur aan het einde van de dag. De volgende ochtend zullen je bakjes vol zitten met slakken. Als je een flinke hoeveelheid bier in het bakje hebt gedaan zijn de slakken verdronken. Bij een dun laagje bier zullen de meeste slakken nog leven en kan je ze ergens uitzetten.

Bekijk ook deze video van Tuinmanieren waarin je kan zien hoe je een slakkenplaag met bier moet bestrijden:

Andere manieren om een slakkenplaag te bestrijden

Vooral tegen naaktslakken zijn er ook aaltjes verkrijgbaar, waarmee je ze zeer effectief kan bestrijden. Deze aaltjes maken de naaktslakken ziek en na enkele dagen zullen ze sterven. Hiervoor moet de temperatuur van je grond wel minstens 15 graden zijn. Daarnaast moet je grond bij het uitzetten van de aaltjes goed vochtig zijn, anders sterven de aaltjes voordat ze hun werk hebben gedaan. Met deze aaltjes kan het tot twee weken duren voordat de plaag helemaal over is.

Tot slot zijn er ook korrels te koop om slakken te bestrijden. Deze korrels zijn effectief en in principe niet gevaarlijk voor andere dieren. Toch is dit de minst milieuvriendelijke manier om slakken te bestrijden en willen we dit alleen aanraden als de opties hierboven niet goed genoeg hebben gewerkt.

Lees ook: Zo verwijder je het onkruid uit je tuin

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black