Hooikoortsseizoen 2024 ten einde

26 september 2024, 07:25

Gezondheid
Snotteren in hooikoortsseizoen. Foto: AdobeStock / BillionPhotos.com

Afgelopen dagen was het nog warm, droog en vrij zonnig. Inmiddels is niet alleen de astronomische herfst begonnen, ook het weerbeeld is herfstachtig met regen en wind. Met de omslag van het weer is een eind gekomen aan het hooikoortsseizoen.

Het hooikoortsseizoen kent twee duidelijke pieken. Aan de ene kant heb je bomen en aan de andere kant grassen. Boompollen, zoals die van de hazelaar en de els, pieken in de winter en het vroege voorjaar. Hazelaar en els vormen vaak in december al katjes en kennen hun piek in februari. Het hooikoortsseizoen 2024 begon eind december 2023 vanwege een zeer zachte decembermaand.

Wanneer elzen en hazelaars zijn uitgebloeid is het de beurt aan de berk. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt bij ongeveer één miljoen Nederlanders klachten. De piek van het berkenpollenseizoen was dit jaar extreem vroeg. Door een recordzachte februari en uitzonderlijk zachte maart kwamen berkenbomen veel vroeger dan normaal in bloei. De piek was al halverwege maart.

De piek van het graspollenseizoen was dit jaar eerder dan normaal. Foto: Martin Herms
De piek van het graspollenseizoen was dit jaar eerder dan normaal. Foto: Martin Herms

Piek graspollenseizoen half mei

De zwaarste tijd voor hooikoortspatiënten is doorgaans de periode mei tot en met juli. Dat is de periode waarin grassen volop in bloei staan. In ons land zijn maar liefst twee miljoen mensen allergisch voor het pollen van gras.

Doordat het hooikoortsseizoen ongeveer drie weken voor op schema lag en ook april bijzonder warm van start ging, begon ook het graspollenseizoen al in april. De eerste bloeiende grassen, zoals de grote vossenstaart, kwamen halverwege april al in bloei.

Een te koude tweede helft van april had de ontwikkeling van het gras afgeremd, maar nadat de warmte terugkeerde in mei kwam de bloei van het gras weer opgang. Meerdere grassoorten stonden half mei in bloei en de piek van het graspollenseizoen was in het pinksterweekend van 18-20 mei.

Na de piek van het graspollenseizoen raakten in juli steeds meer grassoorten uitgebloeid. Geleidelijk kwamen ook kruiden in bloei, zoals bijvoet. Bijvoet verspreidt sterk allergeen pollen. Daarna raakte bijvoet in augustus uitgebloeid, maar volgde vanaf eind augustus nog ambrosia. Omdat ambrosia niet op uitgebreide schaal voorkomt, viel overlast mee.

In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.
In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.

Hooikoortsseizoen start weer in december?

De laatste jaren komen de eerste boomsoorten vaak al in december in bloei. Mensen die allergisch zijn voor het pollen van elzen en hazelaars kunnen dit bevestigen. Afhankelijk hoe de rest van het jaar verloopt, en dan zeker de decembermaand, zijn bepalend voor de start van het nieuwe seizoen.

De start van het hooikoortsseizoen is het gevolg van de opwarming van de seizoenen. Een kleine eeuw geleden lag de piek van de eerste bloeiwaarnemingen van de hazelaar halverwege februari. Inmiddels is dat een ruime maand eerder en worden de eerste boompollen al in december en januari gespot.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven