Tropisch warm in Spanje

12 maart 2023, 19:30

La Concha Beach. Foto: AdobeStock / EvanTravels.

Vandaag werd het in Spanje op meerdere plekken in het land tropisch warm. Dat het 30 graden wordt in maart is wel eens vaker voorgekomen, maar zo vroeg in de maand is zeer uniek.

Aan de Spaanse costa's leek het dit weekend wel zomer. Veel mensen zochten vandaag daarom ook het strand op. Op meerdere plekken aan de costa's werd het zomers warm met maxima rond 25 graden of hoger.

Vooral in de regio Murcia en rondom Valencia werd het vandaag uitzonderlijk warm. In Castellon, net ten noorden van Valencia, liep de temperatuur vanmiddag op naar 30,8 graden. Daarmee is het vorige record met 0,6 graden verbroken. Op het Spaanse eiland Mallorca werd de warmste maartdag ooit gemeten. In Palma de Mallorca steeg het kwik vandaag naar 27,3 graden.

Deze uitzonderlijk hoge temperaturen komt doordat zeer warme lucht wordt aangevoerd vanuit de Sahara. Ook morgen is het in Spanje nog uitzonderlijk warm en is het niet uitgesloten dat het lokaal wederom 30 graden wordt.

Niet alleen in Spanje is het deze dagen een stuk warmer dan normaal. Een groot deel van West-Europa krijgt met vrij hoge temperaturen te maken. Doordat in Nederland vandaag en morgen een zuidwestenwind staat krijgen ook wij een vleugje mee van de Sahara warmte. De temperatuur kan morgen in het zuidoosten van het land namelijk oplopen tot maar liefst 17 graden. Dat is geen record, maar wel twee keer zo hoog als gebruikelijk voor halverwege maart. Wil jij weten wat je in de rest van de week kan verwachten? Lees dat hier.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black