Weekverwachting: ronduit zachte en onstuimige start

12 maart 2023, 19:15

Weekverwachting
Stevige noordwester op het strand van Texel. Foto: Adobe Stock / Erik_AJV

Temperaturen die uitkomen tot ruim boven de 15 graden, zware windstoten en opnieuw winterse buien. We gaan deze week weer alle kanten op wat betreft het weerbeeld. Hoe dit precies in detail verloopt vertellen wij jou in deze weekverwachting.

We beginnen deze week uitzonderlijk zacht met temperaturen ruim boven normaal voor de tijd van het jaar. Er wordt met een zuidwestenwind zachte lucht aangevoerd en dat zorgt ervoor dat de temperatuur op maandag oploopt naar 14 tot lokaal zelfs 17 graden. Dat is een stuk hoger dan de temperaturen waar we de afgelopen week mee te maken hadden. Vanochtend viel er in het noordoosten van ons land zelfs nog wat sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt.

Begin deze week flink onstuimig

Ondanks dat de temperaturen van maandag je misschien aan lente laten denken kom je helaas bedrogen uit. Het weerbeeld is namelijk flink wisselvallig met in de ochtend nog enige tijd regen, maar het is vooral de wind die het weerbeeld bepaalt. Er staat namelijk een vrij krachtige tot aan zee mogelijk kortstondig een stormachtige zuidwestenwind, 5-8 Bft. Daarnaast kunnen er zware windstoten voorkomen die vooral in het noordwestelijk kustgebied op kunnen lopen tot ruim 90 km/uur.

Opnieuw winterse buien?

In de avond en nacht naar dinsdag staat er tijdelijk minder wind, voordat de wind in de vroege ochtend weer flink aansterkt. De windstoten pakken dan mogelijk nog iets hoger uit met in de kustgebieden windstoten die op kunnen lopen tot 100 km/uur. Ook landinwaarts kunnen zware windstoten voorkomen tot 75 km/uur. In de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar trekken nog wel enkele buien over het land. Koudere lucht is hiermee ons land ingestroomd en hierdoor kunnen de buien in de loop van de middag zelfs een winters karakter hebben.

Ook woensdag hebben we nog te maken met koudere lucht. Het wordt 7 of 8 graden en er trekken enkele (winterse) buien over het land. Tijdens zo'n bui is er kans op wat hagel of natte sneeuw en ligt de temperatuur enkele graden lager. Hierbij waait een matige tot vrij krachtige wind uit westelijke richtingen, 3-5 Bft.

Later in de week weer zachter?

De tweede helft van de week blijft het weerbeeld wisselvallig want dagelijks zijn er neerslagkansen. De wind is wel beduidend minder krachtig en de temperatuur zet een stijgende lijn in. Donderdag wordt het alweer een graad of 12 en vanaf vrijdag is het vervolgens nog een stuk zachter met maxima van ruim 15 graden.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven