Weekend weer: zonovergoten zondag

11 juni 2021, 07:17

Vrouw ligt lekker te zonnen in hangmat in lente of zomer

Het wordt een prima weekend. Vooral zondag is het nagenoeg onbewolkt. Pas wel op met zonnen, want tijdens de eerste helft van de middag schijnt de zon met zonkracht 7-8 en kan je huid al binnen 10-15 minuten verbranden. 

Zaterdag start met behoorlijk wat wolkenvelden en vooral in het oosten kan in de ochtend een beetje regen vallen. Vanuit het noordwesten breekt op steeds meer plaatsen de zon door en in de middag is het fraai juniweer met veel zonneschijn. Er waait een matige noorden- tot noordwestenwind en zeker aan de kust is dit te merken aan de temperatuur. Het wordt 18 graden aan zee tot 23 graden in Limburg.

De zonkracht is tijdens de eerste helft van de middag ruim 7. Gebruik daarom een zonnebrandcrème met hoge beschermfactor als je in de zon bent. Door het frisse windje heb je minder snel in de gaten hoe krachtig de zon is.

Zonovergoten zondag, zonkracht 7-8

Zondag kunnen we genieten van een zonovergoten dag. Stapelwolkjes zullen, als ze al ontstaan, heel klein blijven en ook hoge wolkensluiers zijn er niet of nauwelijks.

Met maxima van 19 graden op de Wadden tot lokaal misschien net 26 graden in het zuidoosten van het land is het aangenaam warm, maar zeker niet heel heet.

De zon is nog iets feller dan zaterdag en tussen 12:00 en 15:00 uur zal de zonkracht op de meeste plaatsen in het midden en zuiden van het land zonkracht 8 zijn. In het noorden is het een ruime zonkracht 7. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10-15 minuten rood kleuren.

EK voetbal 2021
Foto: Henk Voermans
EK voetbal 2021 Foto: Henk Voermans

Zondagavond speelt Oranje de eerste wedstrijd op het EK. Foto: Henk voermans.

Lees alles over het weer in de speelsteden.

Hitte op komst?

Na het weekend blijft het zomers en de temperatuur gaat waarschijnlijk nog wat omhoog met landinwaarts op grote schaal 25-29 graden. Mogelijk wordt het in het zuidoosten zelfs 30 graden. Daarbij neemt woensdag wel de kans op buien toe en mogelijk worden dit zelfs stevige onweersbuien.

Hoe dit ontwikkelt lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Hoofdfoto: Adobe Stock / Sonja Birkelbach

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black