Koningsweekendweer: zo warm wordt het

26 april 2024, 07:30

Weekendverwachting

Na een periode met vrij koud lenteweer staat er dit weekend een aangename weersverandering op het programma. Wat betreft timing kan het niet veel beter, want zaterdag hopen vele miljoenen feestvierders natuurlijk op heerlijk buitenweer. Wat voor weer we op Koningsdag precies verwachten lees je in deze weekendverwachting.

Vandaag is het op veel plaatsen droog, alleen in het noordwesten en zuidoosten valt eerst nog wat lichte regen. In de loop van de dag wordt het droog. De temperatuur valt wel al iets hoger uit dan voorgaande dagen. Alle details over het weer op deze vrijdag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Koningsnacht minder koud dan voorgaande jaren

Vrijdagavond vinden op veel plekken in het land al activiteiten plaats. Zo begint in Utrecht om 18:00 uur de bekende vrijmarkt. In het zuiden komen vrijdagavond enkele buien voor, maar op de meeste plekken is het droog met een mix van wolken en opklaringen. Rond 20:00 uur ligt de temperatuur tussen 8 en 12 graden. Na middernacht is vooral in de westelijke provincies nog een bui mogelijk. Elders overheersen de droge momenten. Een dikke jas komt voor de late feestvierders goed van pas, want het wordt vrij fris. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 2 graden in het noorden tot 7 graden in het zuiden. Toch is het aanmerkelijk minder koud dan voorgaande jaren. Vorig jaar hadden we tijdens Koningsnacht op uitgebreide schaal zelfs nog met nachtvorst te maken.

Lees ook: dit zijn de koudste en natste Koningsdagen ooit gemeten

Kans op buien op Koningsdag

Zaterdag is de dag waar het dit weekend natuurlijk om draait. Wat betreft de temperatuur kunnen we van geluk spreken. Sinds 15 april hebben we te maken met temperaturen die lager uitvallen dan gebruikelijk, maar met Koningsdag loopt de temperatuur juist weer flink op. De maxima komen uiteindelijk uit rond 14 graden vlak aan zee tot lokaal 18 graden in het zuidoosten van het land. In Emmen, waar het Koninklijk paar dit jaar Koningsdag viert, verwachten we een middagtemperatuur van een graad of 17.

Het weerbeeld verloopt wisselend. Er zijn droge perioden met soms zon, maar vanuit het zuiden stijgt de kans op buien. In de loop van de middag komt het verspreid over het land tot buien. Lokaal kan een bui stevig zijn met kans op hagel, onweer en veel regen in korte tijd.

Nacht naar zondag verloopt zacht

Het is bewolkt en op meerdere plaatsen zijn buien mogelijk. De grootste kansen hierop zijn weggelegd voor de kustprovincies. Er zijn ook droge perioden. In het begin van de avond is het 12 tot 14 graden en later is de temperatuur gedaald naar een graad of 10. De wind is zwak uit het zuidoosten.

Zondag veel wind

De dag gaat met veel bewolking van start en lokaal valt een lichte bui. In de middag worden wolkenvelden en stapelwolken afgewisseld door zonnige perioden. De zuidenwind speelt een grote rol, want die is vaak vrij krachtig boven land en soms krachtig vlak aan zee, 5 of 6 Bft. Bovendien is kans op windstoten tot 70 km/uur. Door de stevige zuidenwind wordt zachte lucht aangevoerd. ’s Middags is het op grote schaal 18 graden.

Na het weekend kans op onweer?

De wind draait naar het noordoosten tot oosten. De temperatuur loopt op naar middagwaarden rond 20 graden op dinsdag en ruim 20 graden op woensdag. Daarbij is ruimte voor zonnige perioden, maar de kans op regen- en onweersbuien neemt dan wel toe. Tijdens de nachten is het 8 tot 11 graden.

Video thumbnail: Ria Barsser

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven