EK-voetbal: deze speelstad heeft het beste voetbalweer

17 juni 2021, 13:10

Op vrijdag 11 juni is het EK voetbal begonnen. Nederland speelt zijn eerste drie wedstrijden in Amsterdam. In totaal wordt in elf verschillende steden verspreid over Europa gespeeld. Maar in welke stadions kan je het beste weer verwachten? We vertellen het je in dit artikel.

Wat lekker weer is kan per persoon flink verschillen. Veruit de meeste mensen houden echter wel van droog en zonnig weer. Daarbij moet het aangenaam warm zijn, maar zeker niet heel heet. Sommige mensen vinden 28 graden het lekkerst, anderen vinden 22 graden meer dan genoeg. Luchtvochtigheid speelt ook een grote rol bij de gevoelsgtemperatuur als het warm is. Als het vochtig is en 27 graden wordt dit door veel mensen als drukkend en benauwd ervaren, terwijl 27 graden met een lage luchtvochtigheid veel aangenamer is.

Lichte regen fijn, 15 graden warm genoeg

Voor de voetballers zelf is het beste weer iets anders dan voor de toeschouwers. Als je intensief sport is 15 graden warm genoeg en 25 graden te warm. Lichte regen kan ook fijn zijn. Hierdoor rolt de bal sneller en dit is in het voordeel van aanvallende teams. 

Bij extreme temperaturen hangt het er vooral vanaf in welke mate je het gewend bent en of er verschil is tussen de teams. Spanje zal bijvoorbeeld in het voordeel zijn tegen een Scandinavisch land bij 30 graden. Bij een voetbalwedstrijd in winterse omstandigheden zal dit andersom zijn, maar dat gaat dit EK niet gebeuren.

De speelsteden

Er zijn elf speelsteden:

 1. Amsterdam (Nederland)

 2. Bakoe (Azerbeidjan)

 3. Boedapest (Hongarije)

 4. Boekarest (Roemenië)

 5. Glasgow (Schotland)

 6. Kopenhagen (Denemarken)

 7. Londen (Engeland)

 8. München (Duitsland)

 9. Rome (Italië)

 10. Sevilla (Spanje)

 11. Sint-Petersburg (Rusland) 

Met afstand de heetste speelstad is Sevilla. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur in juni op 32 graden, maar temperaturen van ruim 40 graden kunnen ook voorkomen. Dit kan een flinke invloed hebben op de wedstrijden. De kans op verkoelende een bui in Sevilla in juni is uiterst klein. 

Sevilla
Adobe Stock / SeanPavonePhoto

Foto: Adobe Stock / SeanPavonePhoto (Sevilla)

Ook in Bakoe, Rome en Boekarest kan het in juni gemakkelijk ruim 30 graden worden. Daarbij is de buienkans in Bakoe en Rome klein en in Boekarest wat groter. Daarnaast speelt de oost-west ligging een rol voor de temperatuur tijdens wedstrijden. In het oostelijk gelegen Bakoe (Azerbeidzjan) gaat de zon rond 18:00 uur Nederlandse tijd al onder. In Sevilla gaat de zon pas rond 21:45 uur onder. Een wedstrijd met een aftrap om 18:00 uur zal in Bakoe al een stuk koeler verlopen dan het midden op de dag middag was. In Sevilla zal de temperatuur dan nog vlak bij de maximumtemperatuur liggen.

In veel andere speelsteden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in juni rond 20 graden. Dat zegt echter niet heel veel. Zo kan het in bijvoorbeeld München, Sint-Petersburg en ook in Amsterdam natuurlijk ook 30 graden worden op een junidag. In al deze speelsteden zijn in juni buien mogelijk, maar de kans op droog weer is ruim tien keer zo groot. De twee speelsteden met de grootste kans op hele hevige buien zijn München en Boedapest.

Waar kan het dak dicht?

Niet alleen in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam kan het dak dicht als regen wordt verwacht. Ook van de stadions in Boekarest, Sint-Petersburg en Kopenhagen kan het dak gesloten worden.

Beste voetbalweer in Schotland

De koudste speelstad is Glasgow. Gemiddeld komt de middagtemperatuur hier in juni uit op 18 graden. Voor voetballers een fijne temperatuur. Droog weer is nooit gegarandeerd in Schotland, maar juni is hier wel de maand met de minste regendagen. Door de noordelijke ligging duurt de daglichtperiode in juni in deze stad ongeveer 17,5 uur. De zon gaat pas rond 23:00 uur Nederlandse tijd (22:00 uur lokale tijd) onder. Avondwedstrijden zullen hier dus bij daglicht worden gespeeld.

Op welke dagen je de wedstrijd buiten (bijvoobeeld in je tuin) kan kijken check het beste in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Marco Martins

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook