Weekendweer: wederom een warm en zonnig weekend?

12 april 2024, 07:30

Weekendverwachting

Vorig weekend was het heerlijk lenteweer in ons land. We beleefden zelfs de warmste 6 april sinds het begin van de metingen. Of we dit weekend weer kunnen rekenen op lenteachtige taferelen, lees je in deze weekendverwachting.

Deze vrijdag begint vaak bewolkt, maar in de middag is flink wat ruimte voor de zon. Een zuidwestenwind voert zachtere lucht richting ons land aan, waardoor het op veel plekken heerlijk weer wordt om jouw weekend af te trappen op een terras. Hoe warm het precies wordt lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Warmste dag van de week

Zaterdag belooft, net als vorige week, de warmste dag van de week te worden. Het wordt 18 of 19 graden in de kustgebieden tot ruim 20 graden in het midden van het land. De hoogste temperaturen vinden we in het zuidoosten. Hier kan het lokaal 23 graden worden. Normaal gesproken is het halverwege april 12 tot 16 graden. De relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar gaan gepaard met aangenaam buitenweer. Er trekken velden met sluierbewolking over het land, maar de zon schijnt hier gemakkelijk doorheen. Hierbij staat een meest matige wind uit het zuidoosten.

Krachtige zon

Zaterdag is op grote schaal zonkracht 4 mogelijk wat betekent dat jouw onbeschermde huid binnen 20 minuten al kan verbranden. Zorg er dus voor dat je jezelf insmeert als je lang buiten bent.

In de nacht naar zondag komt meer bewolking voor en uit de dikkere bewolking kan lokaal een spatje regen vallen. Het wordt niet veel kouder dan een graad of 10 op de meeste plekken.

Zondag een stuk minder zacht

Ook op de tweede dag van het weekend is het, net zoals zaterdag, droog met flink wat ruimte voor de zon. In de ochtend komen nog wel wolkenvelden voor, maar in de middag breekt vanuit het noordwesten de zon steeds vaker door. De wind is matig tot aan de noordkust krachtig en draait gedurende de dag richting het westen tot noordwesten. Hierdoor wordt koelere lucht richting ons land aangevoerd en dat is goed terug te zien aan de maxima. De thermometers wijzen zondag 12 graden aan op de Waddeneilanden en vlak aan zee tot een graad of 16 in het zuidoosten. In Rotterdam, waar zondag de marathon plaatsvindt, is het droog en vrij zonnig bij een temperatuur van ongeveer 13 graden. Al met al zijn dit uitstekende hardloopomstandigheden.

Na het weekend gevoelig kouder

In de nieuwe week zien we dat de wind nog even in de noordwesthoek blijft zitten. Hierdoor levert de temperatuur nog wat verder in en ook de wisselvalligheid neemt flink toe. Er staat bovendien veel wind en in combinatie met talrijke buien zorgt dit voor een lage gevoelstemperatuur. Berg je winterjas dus nog maar niet op!

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven