Het is de warmste 6 april ooit gemeten

06 april 2024, 20:30

Records
Het is een warme aprildag. Foto: Jolanda Bakker

Voor de vijfde keer dit jaar is sprake van een datum-warmterecord. De temperatuur steeg in De Bilt naar 24,1 graden. Daarmee is het oude datum-warmterecord van 23,0 graden uit 2020 gebroken. Ook het landelijke record is gesneuveld. In Arcen steeg de temperatuur naar 25,7 graden. Het oude record stond op 24,5 graden en werd in 2020 gemeten in Arcen.

Uiteindelijk werd het op vier stations in het zuiden van het land zomers warm. In Gilze-Rijen werd het 25,0, in Twente en Eindhoven 25,4 en in Arcen 25,7 graden. Van een officiële zomerse dag was geen sprake. Daarvoor moest het in De Bilt 25 graden of meer worden. Het werd maximaal 24,1 graden op het hoofdstation. Een officiële zomerse dag zou recordvroeg geweest zijn.

De lokale zomerse dag was zeer vroeg op 6 april, maar recordvroeg niet. Op 29 maart 1968 werd het in Venlo en Gemert 25,6 graden. Gemiddeld stijgt het kwik ergens in het land pas op 3 mei tot boven 25 graden.

De maxima van zaterdag 6 april 2024
De maxima van zaterdag 6 april 2024

De komende dagen is de temperatuur enkele graden lager. Van nieuwe datum-warmterecords is dan ook geen sprake. De verwachting voor de komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Steeds meer datum-warmterecords

Op 23 januari werd in De Bilt het eerste datum-warmterecord voor dit jaar genoteerd. Vervolgens werden record genoteerd op 15 februari, 3 en 14 maart. Met het warmterecord van vandaag staat de teller dit jaar al op vijf datum-warmterecords tegen nul kouderecords.

Vorig jaar kwam het tot zeven datum-warmterecords en één kouderecords. In 2022 werden acht warmterecords genoteerd tegen één kouderecords en in 2021 was de verhouding zeven staat tot één. In 2020 werd geen enkel kouderecord genoteerd, maar wel veertien warmterecords.

Warmterecords komen tegenwoordig dan ook veel vaker voor dan koude records. Deze eeuw telt tot dusver negen keer warmterecords dan kouderecords. Op maar liefst 180 dagen (49% van ons kalenderjaar) staat een datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd dat dateert uit deze eeuw.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven