Officieel warmste 14 maart ooit gemeten

14 maart 2024, 17:15

Records
Prachtige lentedag. Foto: Stan Lafleur

Voor de vierde keer dit jaar is sprake van een datum-warmterecord. De temperatuur steeg in De Bilt om 15:10 uur naar 17,7 graden en daarmee is het oude datum-warmterecord van 17,6 graden uit 1991 gebroken. Uiteindelijk werd het 17,8 graden.

Landelijk werd het nog wat warmer, maar het record over alle weerstations van 19,4 graden wordt niet gebroken. Dat record werd gemeten in 1991 in het Limburgse Arcen. Het warmst werd het vanmiddag in Maastricht met 18,3 graden.

Maximumtemperatuur 14 maart 2024

De komende dagen blijft het onverminderd zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur loopt dagelijks op naar 11 tot 15 graden, maar records worden niet meer verwacht. Alles over het weer de komende dagen lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Veel vaker warmterecords dan kouderecords

Op 23 januari werd het eerste datum-warmterecord voor dit jaar genoteerd. Vervolgens werden records genoteerd op 15 februari en 3 maart. Met het warmterecord van vandaag staat de teller dit jaar al op vier datum-warmterecords tegen nul kouderecords.

Vorig jaar kwam het tot zeven warmterecords en één kouderecord. In 2022 werden acht warmterecords genoteerd tegen één kouderecord en in 2021 was de verhouding zeven staat tot één. In 2020 werd geen enkel kouderecord genoteerd, maar wel veertien warmterecords.

Warmterecords komen tegenwoordig dan ook veel vaker voor dan kouderecords. Deze eeuw telt tot dusver negen keer meer warmterecords dan kouderecords. Op maar liefst 179 dagen (49% van ons kalenderjaar) staat een datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd dat dateert uit deze eeuw.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven