Hebben we al te maken met een neerslagtekort?

01 juni 2023, 07:30

Droogte
Foto: Willy Bonnink-Naves

De lente verliep behoorlijk wisselvallig en een stuk natter dan gebruikelijk. Dit staat in sterk contrast met het droge weertype waar we de laatste weken mee te maken hebben. In dit artikel lees je hoe het, aan het begin van de meteorologische zomer, staat met het huidige neerslagtekort in Nederland.

We hebben al even te maken met een droog en zonnig weer. In het eerste deel van mei kwam het nog geregeld tot buien. Omdat de buien lokaal vielen zijn de verschillen in neerslag van afgelopen maand behoorlijk groot. Zo viel op sommige plaatsen (ruim) 80 millimeter neerslag terwijl op andere plaatsen slechts 30 millimeter neerslag is gevallen.

Lees ook het maandoverzicht van de maand mei 2023

Het neerslagtekort is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag die valt en de hoeveelheid neerslag wat verdampt. Het neerslagtekort, dat wordt gemeten van 1 april tot en met 30 september, is momenteel zo’n 60 millimeter. Dit is overigens normaal voor eind mei, maar door het aanhoudende droge weer loopt het neerslagtekort de komende week naar verwachting op richting 100 millimeter. Daarmee zitten boven normaal en hiermee is het neerslagtekort van het huidige jaar te vergelijken met het neerslagtekort van 2018. In 2018 moest toen de 'grote droogte' nog wel beginnen.

Is het effect van de natte lente weg?

Ondanks de droge weersomstandigheden zijn de grond- en rivierwaterstanden momenteel nog normaal tot bovennormaal. Vooral diep wortelende planten en bomen profiteren hiervan. Gras kan op plaatsen waar het al weken niet geregend heeft wel gaan verdrogen, doordat de toplaag zeker in combinatie met de noordoostenwinden van de laatste tijd al is uitgedroogd.

Foto: AdobeStock / Robert Hoetink
Foto: AdobeStock / Robert Hoetink

Lees ook: dit waren de droogste jaren in Nederland

Houdt de droogte aan?

Tot ver in de volgende week wordt nauwelijks regen verwacht. Daarna laten de weermodellen wel een toenemende kans op buien zien. De verwachting is dat we tijdens de tweede helft van juni vaker met buien te maken. De buien kunnen grote lokale verschillen veroorzaken, waardoor het neerslagtekort per locatie sterk kan verschillen. Meer over het weer tijdens de maand juni lees je in onze maandverwachting juni.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven