Het is één van de natste lentes ooit!

13 mei 2023, 07:30

Regen
Koud en nat lenteweer. Foto: Toon Boons

Het is veel mensen waarschijnlijk niet ontgaan, maar de lente verloopt een stuk natter dan gebruikelijk. Op een paar fraaie voorjaarsdagen na was het vooral de wisselvalligheid die de boventoon voerde deze lente. Daardoor beleven we zelfs de natste lente van deze eeuw.

De meteorologische lente loopt van 1 maart t/m 31 mei en verloopt tot nu toe kletsnat. Dit is anders dan de astronomische lente omdat op deze manier makkelijker getallen met elkaar vergeleken kunnen worden. Normaal gesproken is onze lente met 153,6 mm het droogste seizoen van het jaar. Inmiddels zitten we al op een gemiddelde van 221,1 mm en met nog drie weken te gaan kan daar nog enkele tientallen millimeters bij komen. De kans op een top-3 notering lijkt daarmee aannemelijk.

Lees ook: hoeveel regent valt er gemiddeld in Nederland?

Wordt het de natste lente ooit?

Van een recordnatte lente is hoogstwaarschijnlijk geen sprake als we op 31 mei de balans opmaken. In 1983 viel er maar liefst 283,7 mm regen gemiddeld over het land. Voor de eerste plaats zou de komende drie weken dus nog ruim 60 mm regen moeten vallen, en dat zit ‘gelukkig’ niet in de vooruitzichten.

Als de rest van de maand mei normaal verloopt kunnen we alsnog enkele tientallen millimeters regen verwachten. We staan inmiddels al in de top 5 van de natste lentes ooit en volgens de huidige verwachting komen we uiteindelijk terecht op een tweede of derde plek van de natste lentes ooit gemeten.

Toch ziet het weerbeeld er volgende week een stuk minder wisselvallig uit. De dagen verlopen vaker droog en de zon gaat meer uren maken. Wel zet de temperatuur begin volgende week opnieuw een duidelijke daling in, alvorens het in de tweede helft van de week weer gaat stijgen zodra we de frisse noordenwind kwijtraken.

Wil jij weten wat voor weer het de komende dagen wordt? Dat kun je lezen in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Natte lente kent ook voordelen

Veel mensen snakken naar een langere periode met aanhoudend mooi en droog lenteweer. Toch zorgt de natte lente ook voor voordelen. Door de grote hoeveelheden regen hebben we namelijk een gunstige uitgangsperiode voor de komende droogteperiode. Die loopt doorgaans van 1 april t/m 31 september en op dit moment hebben we nergens meer in ons land sprake van een flink neerslagtekort.

Vorig jaar was dit een heel ander verhaal. Toen hadden we namelijk te maken met een extreem droge en zonnige lente, wat ook nog eens gevolgd werd door een droge en hete zomer. Dit zorgde ervoor dat we toen te maken hadden met een extreem hoog neerslagtekort in grote delen van het land.

Lees ook: dit is het Nederlandse klimaat in de lente.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven