Hoeveel regen valt er gemiddeld in Nederland?

08 november 2023, 16:57

Lopen in de regen. Foto: Paul Hermans.

Meer dan 92 procent van de tijd is het droog in Nederland, maar in de overige 8 procent kun je behoorlijk nat worden. In een heel jaar valt er gemiddeld 853 millimeter regen. Dat is ruim 2 millimeter per dag. Sommige jaren verlopen wel beduidend natter en andere jaren juist zeer droog.

In de herfst valt gemiddeld de meeste regen (246 mm), daarna volgen de zomer (235 mm), de winter (219 mm) en de lente (154 mm). In een heel jaar valt de meeste regen in de buurt van Arnhem, Veenendaal en de Randstad. De minste neerslag valt in het oosten van Noord-Brabant en vooral Midden-Limburg.

Gemiddelde jaarsom neerslag. Bron: KNMI.
Gemiddelde jaarsom neerslag. Bron: KNMI.

Natste maand van het jaar is augustus

Augustus spant de kroon. In die maand valt de meeste regen, bijna 88 millimeter gemiddeld over het land. De kustprovincies hebben dan de meeste regen te verduren met op grote schaal meer dan 100 mm. In april valt de minste regen, bijna 41 millimeter. Het droogst is het dan in het Waddengebied en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.

Lees het actuele weerbericht Nederland om te zien hoeveel regen je komende dagen kan verwachten.

Kans om een nat pak te halen het grootst in december

Hoewel de meeste regen in augustus valt, maak je in december een groter kans op een nat pakken. In de zomer valt vaak veel neerslag in korte tijd door de passage van (stevige) regen- en onweersbuien. In de winter regent het vaak minder hard, maar wel langdurig. Ook in november, januari en februari komt vaak urenlange lichte regen of motregen voor.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black