Weekendweer: koud en grijs decemberweekend

09 december 2022, 07:50

Bij grijs weer komt er toch nog wat kleur van bijvoorbeeld dit mooie roodborstje. Foto: Ria Luttikhold

Je kan dit weekend je handschoenen, muts en dikke winterjas goed gebruiken. ‘s Middags ligt de temperatuur veelal tussen 0 en 3 graden en ’s nachts en ‘s ochtends vriest het op uitgebreide schaal. De zon krijgen we niet vaak te zien, want lage bewolking en mist bepalen het weerbeeld. Of, waar en wanneer er sneeuw kan vallen lees je in dit weekendweerbericht.

Deze vrijdag start plaatselijk met dichte mist en lokaal met gladheid. In het zuidoosten blijft het op veel plekken grijs en is het vanmiddag kil. In het noorden en westen schijnt af en toe de zon. In de westelijke kustregio is kans op een winterse bui. Alle details over het weer van vandaag lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Zaterdag: grijze start, westen lokale winterse bui

De ochtend van de eerste weekenddag verloopt zeer waarschijnlijk grijs met op veel plekken mist. De zon zal geleidelijk proberen door te breken, maar hoe goed dit lukt en vooral waar is lastig te zeggen. Met wat zon wordt het in de middag 2 of 3 graden. In mist blijft het kwik steken rond het vriespunt. Misschien komt het lokaal tot een ijsdag. Dit is een dag waarop de maximumtemperatuur onder het vriespunt ligt.

De buienkans is klein en als het ergens tot een (winterse) bui komt is dit opnieuw langs de westkust. Waaien doet het nauwelijks. Hiermee is het een ideale dag om een kerstboom te kopen of je kunstkerstboom van zolder te halen en op te tuigen.

Zondag: iets grotere sneeuwkansen

Ook op de tweede weekenddag is het behoorlijk winters. Na een nacht met in het hele land lichte vorst wordt het ’s middags 0 tot 2 graden. Lokaal is weer kans op een ijsdag. Er is veel bewolking en hooguit af en toe wat zon. In de loop van de dag neemt in Zuid-Nederland de kans op een klein beetje sneeuw toe. Ook is er langs de westkust nog steeds kans op een enkele winterse bui.

Aanhoudend koud decemberweer

Ook na het weekend blijft het vrij koud met maxima tussen -1 en +3 graden en in de nachten op grote schaal vorst. Regionaal kan het zelfs matig vriezen. Ter vergelijking: maxima van 6 of 7 graden en minima rond 2 graden zijn gebruikelijk half december.

De wind zit vanaf maandag in de oosthoek en het weerbeeld geeft veel bewolking en slechts af en toe zon. De neerslagkansen zijn vrij klein, maar als er toch iets valt is grote kans op sneeuw.

Lees ook: Krijgen we dit jaar een witte kerst?

Dit weekendweer is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black