Weeronline
Weeronline
  Witte Kerst sneeuw

  Krijgen we dit jaar een witte Kerst?

  Aangemaakt: 03 dec 2020, 09:08 uur

  Nog een paar weken dan is het weer Kerst! En wat is er beter dan sneeuw tijdens de kerstdagen? De vraag die dus meteen bij je opkomt: krijgen we dit jaar een witte Kerst? Wij hebben voor je uitgezocht hoeveel hoop je mag hebben op een witte Kerst in 2020.

  Om officieel van een witte Kerst te mogen spreken, moet in De Bilt op beide kerstdagen “een gesloten sneeuwdek” liggen. Een paar vlokken of sneeuwresten tellen dus niet. Sinds 1901 kwam het acht keer tot een officiële witte Kerst, best weinig eigenlijk.

  De laatste witte Kerst is al een tijd geleden, 2010. In vrijwel heel Nederland lag toen 5 tot 20 centimeter sneeuw. Zuid-Limburg was met een sneeuwdek van 30 tot 45 centimeter koploper. Het pak in De Bilt was met 5 centimeter aanzienlijk minder dik, maar het bleek voldoende voor een officiële witte Kerst. Opvallend genoeg was daarvan ook in 2009 sprake. Toen kwam het vooral door aanzienlijke sneeuwval in de periode voor Kerst. Tijdens de kerstdagen smolt de sneeuw, maar er bleef genoeg liggen voor een witte Kerst.

  Witte Kerst twee jaar op rij uitzonderlijk

  Twee jaar op rij een witte Kerst is uitzonderlijk. Voor 2009 was 1981 het laatste jaar waarin het gebeurde, en ook sinds 2010 is het niet meer voorgekomen. Een witte Kerst is eerder uitzondering dan regel. In 2018 was het in De Bilt 7,5 graden op Eerste Kerstdag en 5,3 op Tweede Kerstdag. Het bleef droog, dus van een witte Kerst was zeker geen sprake. In 2015 was het met 14,4 graden op Tweede Kerstdag zelfs de warmste Kerst ooit.

  Vorig jaar verliep Kerst iets warmer dan gebruikelijk met een maximum van 9,4 graden op 25 december in De Bilt en 6,9 graden op 26 december. Daarbij viel een beetje regen. In het zuiden viel meer regen, terwijl in het noorden de zon af en toe te zien was.

  Witte Kerst in 2020?

  Of we dit jaar een witte Kerst krijgen, is natuurlijk de grote vraag. De maandverwachting voor december belooft weinig goeds. De meeste dagen is het zacht en valt er regen. We moeten wel heel veel geluk hebben wil het precies met Kerst wel sneeuwen.

  Als we naar de statistiek van voorgaande jaren kijken dan is de kans op een witte Kerst voor het westen 5 procent, het oosten mag met 10 procent meer hoop koesteren. In De Bilt is de kans 7%. Gezien de maandverwachting kunnen we daar dit jaar nog een paar procent vanaf doen.

  Pas als Kerst dichterbij komt, wordt het ook zekerder of er wel of geen sneeuw valt (vlak) voor of tijdens de kerstdagen. Hou daarom vooral ons weerbericht en ons nieuwsblog in de gaten!

  Foto: ANP / Bart Maat

  Door: Yannick Damen