Krijgen we dit jaar een witte kerst?

13 december 2021, 07:02

Witte Kerst kerstboom en sneeuwlandschap

Sinterklaas is het land uit en de kerstbomen staan al weer te pronken in huis. Om het kerstplaatje helemaal af te maken verlang jij misschien wel naar een witte kerst! Hoe groot de kans op een witte kerst is vertellen we je in dit artikel.

Om officieel van een witte kerst te mogen spreken, moet in De Bilt op beide kerstdagen “een gesloten sneeuwdek” liggen. Een paar vlokken of sneeuwresten tellen dus niet. Sinds 1901 kwam het acht keer tot een officiële witte kerst, best weinig eigenlijk.

De laatste witte kerst is al een tijd geleden, 2010. In vrijwel heel Nederland lag toen 5 tot 20 centimeter sneeuw. Zuid-Limburg was met een sneeuwdek van 30 tot 45 centimeter koploper. Het pak in De Bilt was met 5 centimeter aanzienlijk minder dik, maar het bleek voldoende voor een officiële witte kerst. Opvallend genoeg was daarvan ook in 2009 sprake. Toen kwam het vooral door aanzienlijke sneeuwval in de periode voor kerst. Tijdens de kerstdagen smolt de sneeuw, maar er bleef genoeg liggen voor een witte kerst.

Sneeuwval met kerstboom en mensen met slee en sneeuwpop plezier op achtergrond
Sneeuwval met kerstboom en mensen met slee en sneeuwpop plezier op achtergrond

Foto: AdobeStock / cristian bortes / EyeEm

Witte kerst uitzonderlijk

Een witte kerst is eerder uitzondering dan regel. De kerstdagen verlopen namelijk vaak zacht met temperaturen ruim boven nul. In 2015 was het met 14,0 graden op eerste kerstdag en 14,4 graden op tweede kerstdag zelfs de warmste kerst ooit. Dat het in 2009 en 2010 twee jaar op rij tot een witte kerst kwam was zeer uitzonderlijk en was sinds het begin van de metingen nog niet voorgekomen. Voor 2009 was het laatste jaar met een sneeuwdek op beide kerstdagen 1981, een gapend gat van 28 jaar zonder witte kerst!

Lees ook: Waarom hebben we meestal geen witte kerst?

Sneeuw op takken van kerstboom
Sneeuw op takken van kerstboom

Foto: AdobeStock / alexkich

Dit jaar wel een witte kerst?

Of we dit jaar een witte kerst krijgen, is natuurlijk de grote vraag. Als we naar de statistiek van voorgaande jaren kijken dan komt in Midden-Nederland eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In het westen is de kans op een witte kerst kleiner (eens in de 24 jaar) en in het oosten groter (eens in de 10 jaar).

Lees ook: Dit is het beste weer voor een witte kerst

Pas als kerst dichterbij komt, wordt het ook zekerder of er wel of geen sneeuw valt (vlak) voor of tijdens de kerstdagen. Hou tegen die tijd vooral ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland in de gaten!

Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black