Koudste dorpje Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor ijzige kou

07 november 2022, 13:36

Winterse taferelen in Groot-Brittannië. Beeld: ANP / EPA / Robert Perry

Het dorpje Braemar in Schotland heeft de illustere titel 'koudste plek van Groot-Brittannië'. Vorig jaar februari zakte de temperatuur daar 's nachts bijvoorbeeld een keer tot 23 graden onder het vriespunt. Ook dit jaar moeten inwoners weer rekening houden met een ijskoude winter.

Braemar staat te boek als koudste plek in Groot-Brittannië, mede vanwege de recordlage temperatuur van -27,2 graden die daar in de afgelopen veertig jaar twee keer is gemeten. De temperatuur in het dorpje is vaak zo laag omdat Braemar tussen de bergen in ligt, waardoor koude lucht vanaf de bergtoppen naar beneden wordt geblazen en in het dal blijft hangen. Komende winter moeten inwoners weer rekening houden met temperaturen in de -20 graden, net als zware sneeuwval en ijsvorming.

Voorbereiden op een koude winter

Inwoners van Braemar bereiden zich nu weer voor op een nieuw en ijskoud winterseizoen. "Hier word je 's ochtends wakker met ijs aan de binnenkant van het raam. En het is alleen tussen 09.00 en 15.00 uur licht buiten", zegt Hazel Williams. "Je moet ook het licht aandoen en je huis verwarmen. De winter is een stuk enger aan de voet van de heuvels in Braemar dan in bijvoorbeeld Londen."

Angst voor hoge energieprijzen

Door de stijgende energieprijzen, wordt het bovendien ook financieel een heftige winter voor inwoners van Braemar. "Ik denk dat veel mensen erg gespannen zijn", zegt slager Gareth Johnston. "Ik maak me zorgen, we hebben de verwarming al een maand later dan normaal aangezet en ik durf 'm ook niet eens op piekmomenten aan te zetten. Maar je moet wel, je kan ook niet doodvriezen."

Lees ook: zacht herfstweer zorgt voor daling van gasprijzen

Dave Evans, eigenaar van de lokale brouwerij, voelt ook de gevolgen van het koude weer en de stijgende energieprijzen. "Mijn rekeningen zijn vervijfvoudigd, van 450 pond tot meer dan 2000", zegt hij. "Ik heb ook mijn prijzen omhoog moeten gooien. Mensen gaan het lastig krijgen deze winter, sommigen worstelen daar nu al mee."

Check het Nederlandse energieweerbericht voor november hier!

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black