Energieweerbericht: dit doet het weer in november met jouw portemonnee

01 november 2022, 11:50

Energie
Kachel aan tijdens koud herfstweer. Foto: Elly Theunissen

Het stookseizoen is begonnen en met de huidige energieprijzen kan het weer jouw portemonnee een beetje helpen of je juist op nog hogere kosten jagen. Dit is het vooruitzicht voor november.

Vandaag is het vrij zacht en winderig weer. Met maxima van 15 tot 17 graden is het warmer dan gemiddeld. De eerste tien dagen van november is het normaal 11 à 12 graden. Daarmee hoeft de verwarming nu niet (vaak) aan of in ieder geval minder hoog dan bij gemiddeld novemberweer. Het winderige weer is goed voor het opwekken van windenergie, maar dit zie je natuurlijk niet meteen terug in de stroomprijs. De hele zuidelijke Noordzee heeft te maken met winderig weer en tijdelijk wordt het ook op het Europese vasteland wat onstuimiger. Dat is voor Europa als geheel gunstig om de afhankelijkheid van gas te verminderen.

Goed ventileren belangrijk om stookkosten te drukken

Een flinke zuidwestenwind gaat in de herfst vaak samen met bovengemiddelde temperaturen. Om op energie te besparen is het verstandig om goed te ventileren, want in een huis waar geleefd wordt ontstaat vocht en het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Maar voorkom een te sterke luchtstroom in je huis terwijl je stookt, want dan waait de warmte zo je huis uit. Het kan dus zijn dat je hiervoor de ventilatieroosters voor een deel moet sluiten.

Komende tijd blijft het iets warmer dan normaal en halverwege de maand is het waarschijnlijk 10-15 graden. Later in november is het waarschijnlijk gemiddeld tot vrij zacht. In november kunnen de nachten best koud worden. Halverwege de maand is het gemiddeld 3 tot 6 graden en eind november 2 tot 4 graden op het koudste moment van de dag. Vooralsnog lijken we daar vaak ruim boven te blijven. Het energieverbruik zal de komende tijd dus toenemen, maar niet zo hoog uitvallen als bij een gemiddeld verloop van november. En de verwarming een graadje lager zetten kan ook veel energie schelen.

Minder zonne-energie

Ook in de rest van Europa is het komende tijd eerder zacht dan koud novemberweer, zowel overdag als ’s nachts. De invloed van de temperatuur wordt door het naderende winterseizoen steeds groter dan de invloed van de hoeveelheid zon. Dit komt doordat de zon steeds lager komt te staan. Een zonnige dag in november levert veel minder zonne-energie op dan aan het begin van de zomer.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven