5 tips om van muggen in je tuin af te komen

27 juni 2023, 20:21

Ongedierte
een mug, beeld: Zoran Dakovic via Pixabay

Als je jezelf afvraagt hoe je van muggen in je tuin af kunt komen, ben je niet de enige. Wanneer het warmer wordt, kunnen deze kleine, vliegende plaaginsecten een echte plaag zijn, zowel binnen als buiten.

Zoals iedereen weet, is het ergste van deze insecten hun beet en de daaruit voortvloeiende jeukende, geïrriteerde bultjes. Maar deze beten zijn niet alleen pijnlijk – muggen kunnen op deze manier ook ziektes verspreiden. Kortom, dit ongedierte kan snel de ontspannen sfeer bederven van een BBQ, zwembadfeestje, of zelfs gewoon een rustige middag zonnebaden. Gelukkig zijn er een paar oplossingen om muggen weg te houden.

tip 1

Probeer een muggenval

Een manier om het aantal muggen in je tuin te verminderen is het plaatsen van vallen die geschikt zijn voor buiten. Deze vallen gebruiken meestal kooldioxide en hitte om de bijtende insecten naar binnen te lokken, en houden ze gevangen totdat ze sterven. Als alternatief kunnen sommige vallen het ongedierte elektrocuteren.

De juiste plaatsing is belangrijk voor de beste resultaten. Kijk bijvoorbeeld naar waar de muggen zich het meest ophouden (bijvoorbeeld bij een vijver) en plaats te val daar. Zorg ervoor dat de val minstens 2 meter verwijderd is van de belangrijkste leefruimte buiten.

tip 2

Gebruik muggenwerende lampen

Als je op zoek bent naar een subtielere aanpak om van muggen in je tuin af te komen, dan is dit slimme idee van buitenverlichting misschien iets voor jou. Met deze innovatieve ontwerpen krijg je alle warmte en het praktische van tuinverlichting met het extra voordeel van minder ongedierte, omdat ze afweermiddelen verspreiden. Je kunt ook buitenkaarsen, fakkels en tafellantaarns vinden die op een vergelijkbare manier werken.

Muggenspray, Beeld: mosquito1 via Pixabay
Muggenspray, Beeld: mosquito1 via Pixabay
tip 3

Breng een insectenspray aan op de blote huid

Een van de eenvoudigste manieren om jezelf en je gezin buiten tegen muggenbeten te beschermen, is met afweersprays, lotions of doekjes. Deze creëren een beschermende barrière direct op de huid. Maar als je liever geen chemicaliën op je huid smeert, kies dan voor een natuurlijk product, dat plantaardig is en veilig voor kinderen, huisdieren en het milieu.

Je kunt in plaats van een spray ook kiezen voor planten die in je eigen tuin groeien. In plaats van chemische producten te gebruiken om de vervelende bijters af te weren, kun je kiezen voor geplette lavendelbloemen. Wrijf het mengsel op plekken die bijzonder gevoelig en vatbaar zijn voor beten. De geur en de geproduceerde oliën weren volwassen muggen af en lavendel heeft pijnstillende, schimmelwerende kwaliteiten, wat betekent dat het ook de huid kalmeert en verzacht.

tip 4

Omring je zithoek met planten die muggen haten

Over muggenwerende planten gesproken, het is ook een goed idee om deze aan je leefruimte buiten toe te voegen om de insecten op afstand te houden.

Probeer nepeta of goudsbloemen in mooie plantenbakken te zetten en ze rond je zithoek te rangschikken. Of leer hoe je een kruidentuin aanlegt – veel soorten helpen muggen afschrikken met hun aromatische geur en ze zijn ook geweldig om je eten een boost te geven. Sommige helpen ook om andere insecten weg te houden – pepermunt, bijvoorbeeld, is goed in het wegwerken van wespen.

tip 5

Maak uw perceel minder muggenvriendelijk

Stilstaand water trekt dit ongedierte aan, omdat ze water nodig hebben om zich voort te planten. En hoewel het wegwerken van je vijver alleen om deze insecten af te schrikken misschien een stap te ver is, zijn er ook andere manieren om de hoeveelheid water in je perceel te verminderen.

Het kan bijvoorbeeld de moeite waard zijn om te kijken naar betere tuinafvoeroplossingen om het aantal plassen op je terras of vochtige plekken in je gazon te verminderen. Wij raden ook aan om de goten en regenpijpen schoon en goed onderhouden te houden en het water in vogelbadjes regelmatig te verversen – ten minste eenmaal per week.

Bron: Gardening etc.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven