Vakantieweer Europa: hier vind je de hoogste temperaturen

04 augustus 2022, 07:30

Kanoën in de Ardèche. foto AS / salparadis

Alle scholen hebben inmiddels vakantie en niet alleen in eigen land is het ronduit zomers, ook elders in Europa maakt de zon overuren. Vooral in de landen rondom de Middellandse Zee is het zonnig en zeer warm. Op de Britse Eilanden en in Scandinavië komen buien voor en is het duidelijk minder warm. Wat voor weer kan jij op jouw vakantiebestemming verwachten?

Wie de komende tijd op vakantie gaat in de landen direct om ons heen, krijgt de komende dagen tijdelijk met minder warm weer te maken. Donderdag is het op uitgebreide schaal nog tropisch warm met 30 tot 35 graden, maar vrijdag en in het weekend liggen de maxima veelal tussen 21 en 27 graden. Met name op vrijdag trekken enkele regen- en onweersbuien over het land. De dagen daarna is het opnieuw geruime tijd droog.

Na het weekend schijnt in Duitsland volop de zon en wordt het weer warmer. In de loop van de week neemt vooral in het zuiden van het land de kans op een regen- of onweersbui weer toe. Ook in België en Luxemburg neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien toe en daarmee wordt de hitte verdreven. Vrijdag is het eerst 20 tot 27 graden, na het weekend warmt het op naar 25 en 30 graden.

Beynac. Foto: AS / jon chica
Beynac. Foto: AS / jon chica

Tropisch in Frankrijk, verfrissende onweersbuien in de Alpen

Vakantiegangers in Frankrijk hebben op en top vakantieweer. Vooral in het midden en zuiden schijnt de zon volop. Onder andere in de Dordogne en de Ardèche is het aanhoudend tropisch met 34 tot 36 graden. In het noorden wordt de ergste hitte donderdag en vrijdag verdreven door enkele verfrissende regen- en onweersbuien. In Parijs ligt de temperatuur een paar dagen rond 29 graden, maar ook hier stijgt de temperatuur later weer naar tropische waarden.

Tropische temperaturen vinden we ook de eerste dagen nog in de Alpenlanden. In Wenen is het tot en met vrijdag 35 graden. Tijdens en na het weekend neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien toe en deze buien zorgen niet alleen voor verfrissing in de vorm van regen, maar zorgen ook voor lagere temperaturen. In Wenen komt de temperatuur uit tussen 25 en 29 graden. Elders in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland zorgen enkele regen- en onweersbuien voor tijdelijk lagere temperaturen. In de loop van volgende week wordt het overal weer warmer, maar met die hogere temperaturen blijft kans op onweer.

Ponte Vecchio in Florence. Foto: AS / Vladimir Sazonov
Ponte Vecchio in Florence. Foto: AS / Vladimir Sazonov

Op en top zomerweer rondom de Middellandse Zee

In de landen rondom de Middellandse Zee is het op en top vakantieweer met volop zonneschijn. In de middag komen vaak stapelwolken tot ontwikkeling en kunnen lokaal enkele regen- en onweersbuien opduiken. Deze buien zorgen slechts tijdelijk en zeer lokaal voor verfrissing, want het blijft op veel plaatsen tropisch. Langs de Spaanse costa’s in het oosten en zuiden is het 31 tot 34 graden. In het Spaanse binnenland is het heet met 37 tot lokaal 40 graden. Ook in Portugal is het zomers met veel zon en in Lissabon zomerse tot tropische temperaturen van 27 tot 31 graden.

Ook in Italië is het zonovergoten zomerweer. In de middag kunnen stapelwolken tot ontwikkeling en lokaal groeit een stapelwolk uit tot een enkele bui. Met temperaturen van 35 tot lokaal 40 graden is het zeer warm, vooral in de smalle straatjes van Florence en Rome. Op de stranden zorgt een zwakke wind van zee voor enige verkoeling, maar ook hier is het tropisch met temperaturen van 30 graden en meer.

In Griekenland en Turkije schijnt ook de zon en is het heet met tropische temperaturen rond 35 graden. Op de eilanden zorgt een wind van zee voor wat aangenamere waarden van 30 graden.

Noorse stad Bergen. Foto: AS / Mariusltu
Noorse stad Bergen. Foto: AS / Mariusltu

Wisselvallig op de Britse Eilanden en in Scandinavië

In Engeland schijnt de zon volop. De temperaturen lopen dagelijks op naar 25 tot 30 graden. Verder naar het noorden trekken dagelijks buien over en is het ook minder warm. In Schotland is het de eerste dagen 15 tot 18 graden, maar na het weekend warmt het hier ook op en kan het 21 graden worden. De kans op buien neemt volgende week af. Dat geldt ook voor Ierland. Ook hier wordt het volgende week beter weer met meer zon en minder buien. De temperatuur komt uit op 20 tot 22 graden.

In Scandinavië schijnt de zon geregeld, maar dagelijks trekken ook enkele buien over. Koud is het niet met in het zuiden temperaturen van 20 tot 25 graden in onder andere Kopenhagen, Oslo en Stockholm. Houd je van minder warm en kletsnat weer? Dan is het Noorse Bergen je ideale reisbestemming. Daar valt de komende tijd dagelijks flink wat regen en is het met 15 tot 20 graden ook minder warm. Overigens regent het daar wel vaker, want jaarlijks komt maar liefst 2250 mm in de regenmeter terecht.

Meer weer op je vakantiebestemming vind je hier.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black