Verhoogd risico op natuurbranden in delen van Nederland

01 juni 2023, 17:00

Foto: ANP / EPA / ROB ENGELAAR

In de natuur wordt het momenteel steeds droger, waardoor het risico op natuurbranden toeneemt. Natuurbeheerders en de brandweer in veel veiligheidsregio's zijn daarom extra alert.

In een groot deel Nederland geldt momenteel fase 2: een verhoogd risico op natuurbranden. De veiligheidsregio Utrecht was woensdag de meeste recente regio die opschaalde naar deze fase. Dat brengt het aantal regio's met fase 2 op dertien.

Er is sprake van een fase 2 als het al langere tijd droog is in de natuur. "Het risico dat een natuurbrand ontstaat is groter", luidt de uitleg van Natuurbrandrisico. "Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind." Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert.

Opletten

Hoewel Nederland twee fases kent, kun je in de hoogste fase 2 nog gerust de natuur intrekken. Wel wordt aangeraden om extra goed op te letten als je in de natuur bent, aangezien een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas gemakkelijk een natuurbrand kan veroorzaken. Open vuur zoals kampvuurtjes en barbecues zijn bij fase 2 verboden in natuurgebieden.

Alleen in de regio's Groningen, Friesland, Drenthe, Zeeland, Flevoland en Limburg geldt momenteel een fase 1. In deze fase zijn nog geen extra maatregelen getroffen maar geldt wel dat voorzichtigheid met vuur in de natuur geboden is.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black