De drie mooiste wandelroutes voor het Nederlandse voorjaar

17 maart 2024, 11:56

Wandelen
Lekker wandelen in het voorjaar, foto Ton Wesselius

Stap voor stap brengt het voorjaar weer kleur aan in de Nederlandse natuur. Geen betere manier om dit te ervaren dan wandelend langs ontluikend lentegroen in de polder, het fladderende kleurenspel van vlinders in een beekdal en schilderachtige taferelen aan de IJssel.

Een bruisend beekdal in Tungelroyse Beek, Limburg

‘Tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf’. Dit onophoudelijke, vrolijke vogeldeuntje maakt duidelijk dat het volop lente is langs de Tungelroyse Beek in Limburg. Tijdens een wandeling door dit natuurlijke beekdal met moerasbossen en bloemrijke graslanden ontdek je ook nog eens dat de beverdichtheid hier ongekend hoog is.

Tungelroyse Beek, AdobeStock Rob
Tungelroyse Beek, AdobeStock Rob

Bloemrijk grasland

Vroeger was de natuur vaak gewoon onderdeel van het agrarische landschap. Zo bestonden wei- en hooilanden naast gras uit een bonte bloemen- en kruidenmix. Door de intensivering van de landbouw is er voor bloemen geen plek meer en zijn dit soort bloemrijke graslanden zeldzaam geworden. Natuurorganisaties beheren nu de bloemrijke graslanden door het herstellen van de waterhuishouding en een uitgekiend maaibeheer. Hiervan profiteren vele insectensoorten, maar ook vogels (die afkomen op de insecten of de zaden) en zoogdieren. Het toppunt van zo’n bloemrijke landschap is De Krang. De routebeschrijving van elf kilometer vind je hier.

Wandelen langs de IJssel, foto Henk Bouwers
Wandelen langs de IJssel, foto Henk Bouwers

Waddensfeer langs de IJssel in Vreugderijkerwaard, Overijssel

In de Vreugderijkerwaard vieren kluten, wulpen en bergeenden het voorjaar tussen frisgroene wilgen en karakteristieke wolkenluchten. Dit is het landschap van IJsselschilder Jan Voerman, met niet alleen dijken en koeien, maar ook bezinning en bespiegeling.

Natuurommetje - Vreugderijkerwaard

De Vreugderijkerwaard is een natuurgebied langs de IJssel bij Zwolle. Het startpunt van de wandeling is knooppunt J10 bij de biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve. 

Routebeschrijving: ga linksaf. Sla de eerste weg rechtsaf en direct linksaf (groene en rode markering) het graspad op. Ga op de kruising rechtsaf en neem de stenen trap omhoog. Onderaan de dijk ligt knooppunt J13. Volg nu de blauwe paaltjes van het laarzenpad. Een uitgebreide routebeschrijving van het 5,1 kilometer lange wandelpad vind je hier.

Purmerend, Foto Adobe Stock A Havelaar
Purmerend, Foto Adobe Stock A Havelaar

Een ontluikend polderlandschap in Purmer & Purmerbos, Noord-Holland

In de Purmer spat het geel van gewone dotterbloemen en het wit van ragfijn fluitenkruid al in het vroege voorjaar van het groene gras. Fotograaf en journalist Jacqueline Raaijmakers raakt gecharmeerd door het ontluiken van een eeuwenoud cultuurlandschap met een jong productiebos.

Natuurommetje | De Purmer en het Purmerbos

De Purmer en het Purmerbos liggen ten noordoosten van Ilpendam in de provincie Noord-Holland. Het gebied kent meerdere ingangen. Het start- en eindpunt van deze wandeling is het pleintje voor Het Wapen van Ilpendam aan de Dorpsstraat in Ilpendam. Voor deze route van 6,9 kilometer volg je de knooppunten 10, 72, 71, 70, 4, 8, 7, 71, 72 en 10.

Bron: Columbus Travel

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven