Wandelen in het Nederlandse heuvelland

19 juni 2022, 12:11

Wandelen
Het heuvellandschap Foto: Jo Stolp via Pixabay

Het hoogste punt van ons land ligt op 322 meter, in het zuidoostelijke puntje van het land. Je vindt het op de Vaalserberg, net naast het drielandenpunt waar Duitsland, België en Nederland samenkomen. Ons land is niet zo vlak als je zou denken, in dit deel van Zuid-Limburg spreekt men van het Heuvelland. Een prachtige regio van glooiende landschappen, fruitgaarden en kalksteengrotten.

We beginnen ons uitstapje in Valkenburg aan de Geul. Bij het grote publiek gekend als aankomstplaats van de Amstel Gold Race, de Cauberg, het casino en de kerstmarkt in de mergelgrotten. Toch rijpt het toeristisch potentieel hier al veel langer. In de vorige eeuw kwamen voornamelijk welgestelde vakantiegangers naar Valkenburg voor haar zuivere lucht, de kasteelruïne en de mergelgroeves. Toen in 1853 de nieuwe spoorlijn Maastricht-Aken werd opgericht, opende er ook in Valkenburg een stationnetje. Dit geldt tot vandaag als het oudste in gebruik zijnde station van het land.

Het is ideaal weer voor een wandeling, zoals hier in de heuvels van Zuid-Limburg. Foto: Marina Nefkens
Het is ideaal weer voor een wandeling, zoals hier in de heuvels van Zuid-Limburg. Foto: Marina Nefkens

Dat ook de fietsliefde in deze regio groot is, merken we aan de talrijke fietsers die de Cauberg trachten te bedwingen en het nieuw opgerichte Shimano Experience Center bezoeken. Deze laatste maakt deel uit van Par’Course, een gloednieuw en modern belevingscentrum iets ten westen van de stad. Je ondervindt duidelijk de twee pijlers bij Par’Course: de Food Experience en de Cycle Experience. Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg. Par’Course werd gebouwd op de oude site van de De Leeuw brouwerij en biedt ondertussen onderdak aan het eerder vernoemde fietsmuseum en de Amstel Gold Race Experience, een gezondheidscenter, fitness en fietsverhuur met bikefitting.

Tijdens een bezoek aan de kasteelruïne en de mergelgrotten kom je nog meer te weten over de geschiedenis van de voormalige vestingstad. De kalkgrond onder Valkenburg ontstond ruim 60 miljoen jaar geleden. De kalk ontstond uit de fossiele resten van (de schelpen van) minuscule beestjes die vroeger in de rivieren en meren van deze regio leefden. Tijdens een bezoek aan de grotten zie je de duidelijke laagvorming. Toch ga je best niet alleen op pad, al is dat ook niet toegestaan. Om je een idee te geven, het gangenstelsel in de Gemeentegrot beslaat maar liefst 70 kilometer, waarvan er zeven onder water staan. Daarnaast geeft de gids je wat meer uitleg over de prehistorische bewoners van de regio, over de Romeinse invloed en over het oorlogsverleden. Tijdens je tocht, te voet of in een treintje, bewonder je enkele beeldhouw- en houtskoolwerken.

Zomers-wandelen-in-Limburg-1279x600
Zomers-wandelen-in-Limburg-1279x600

De Bloesems van het Heuvelland

Terug boven de grond is het genieten van natuurpracht, van een glooiende regio volop in bloei, met afwisselend kerselaren, dan weer appel- en perenbomen wiens bloesems de lente aankondigen. Het wordt duidelijk dat Zuid-Limburg niet te vergelijken is met de rest van Nederland. Dat geldt niet alleen voor het landschap, waar de heuvels prijken tussen de vruchtbare akkers en de Maas tussen de steden door beweegt, maar ook door de tradities, de sfeer en het bourgondische bestaan.

Drielandenpunt en bruisende wijnbouw

In Limburg gaat het leven net een beetje trager en genieten zit hier in de genen. Je wordt iedere dag verwend met de mooiste landschappen en de lekkerste gerechten. Limburg lonkt, dus gaan we maar al te graag op pad. Eerst maken we een ontdekkingstocht rond Landgoed Moerslag en Sint-Geertruid, de volgende dag gaan we het drielandenpunt nabij Vaals ontdekken.

Weetje: er zijn talrijke drielandenpunten in de wereld, maar er bestaat geen enkel officieel punt waar vier landsgrenzen samenkomen. Al zijn er landen die er aanspraak op maken, bv. aan de Victoriawatervallen, het Tsjaadmeer of de Golf van Akaba. Toch was het hier, op de Vaalserberg, dat er ooit een echt vierlandenpunt heeft bestaan tussen België, Duitsland (Pruisen), Nederland en Neutraal Moresnet. Deze dwergstaat ontstond na de val van Napoleon en nadat de Nederlanden en Pruisen het bij de herindeling van de grondgebieden niet eens werden over het bezit van een waardevolle zinkgroeve. Een lang leven was het staatje echter niet beschoren, want in 1919 werd Neutraal-Moresnet bij België gevoegd en verdween ook het vierlandenpunt.

Bron: Goodbye.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven