Ontdek de mooiste wandelroutes van Nederland

13 augustus 2023, 11:58

Tijdens de Vierdaagse is kans op warm zomerweer. Beeld: ANP / Sem van der Wal

“De paden op, de lanen in...” Te voet ons land verkennen. Hoe heerlijk is dat? Wandelen is ook goed voor de beweging. Er zijn heel veel wandelmogelijkheden in ons kleine land. Hieronder vind je de mooiste wandelroutes.

In sommige seizoenen krijgen de wandelpaden in bepaalde streken meer nuance. In het voorjaar is het een genot de benenwagen te gebruiken om te genieten van de kleurrijke velden in de bollenstreek. In de ochtend kun je de frisheid opsnuiven van de lente, wel is meestal nog een jas nodig.

Wandelen in de herfst. Beeld: AdobeStock / rijkkaa
Wandelen in de herfst. Beeld: AdobeStock / rijkkaa

De Utrechtse Heuvelrug en Veluwe in de zomer

Half augustus is bij uitstek de tijd om een wandeling te plannen op de Veluwe, want dan is het glooiende landschap prachtig paars gekleurd door de bloeiende heide. In de laatste volle maand van de zomer worden de dagen alweer korter, daardoor is het gras in de eerste ochtenduren vaak nat door dauw. Bij gemiddeld 23 graden in de middag is wandelen in een korte broek prima.

Bloeiende heide. Beeld: AdobeStock / Sara Winter
Bloeiende heide. Beeld: AdobeStock / Sara Winter

Bossen bieden verkoeling

Gevarieerde wandeltochten zijn te maken in de Limburgse Heuvels, het Rijk van Nijmegen (Berg en Dal), Twente en Salland. De bossen brengen verkoeling in de zomer, heerlijk om op tropische dagen aan de hitte te ontsnappen. In de herfst is het genieten van de mooie herfstkleuren in het bos.

Bereid je wandeling goed voor. Op onze site is ook een maandverwachting te vinden, daarin is te vinden of het nat of juist droger dan gemiddeld zal zijn. Ook is er een indicatie te zien of het warmer, of juist kouder wordt.

Heerlijk weer om te wandelen. Beeld: AdobeStock Emile
Heerlijk weer om te wandelen. Beeld: AdobeStock Emile

Windafhankelijk met een wijds uitzicht

In Zuid-Kennemerland en Schoorl ligt een verrassend mooi duinlandschap dat belopen mag worden, wel op de paden blijven. Vanaf de hoogste toppen van de duinen is het enerzijds genieten van uitzicht naar de Noordzee, en anderzijds van het prachtige duingebied met zoetwatermeertjes. Het is een echte aanrader, want de doorsteek naar het strand is ook zo gemaakt. Bij veel wind kan de keuze worden gemaakt in het duingebied te blijven.

Tulpen AdobeStock Dene Miles
Tulpen AdobeStock Dene Miles

Lange afstanden

Wandelen van Pieterburen naar de Sint Pietersberg, ook wel bekend als het Pieterpad, is een slingerende uitdaging van 500 km van noord naar zuid. Meestal wordt dit pad in etappes bewandeld.

"De paden op, de lanen in” kan het hele jaar door. Zeker als je op de hoogte bent van onze weersverwachtingen, zo word je namelijk niet verrast door slecht weer. Weer of geen weer, met zo'n 11.500 km aan wandelmogelijkheden in ons land, raak je eigenlijk nooit uitgewandeld.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black